Sváb népismereti vetélkedőt szerveztek Dunaharasztin

//Berényi Attila
Játékos népismereti vetélkedő Dunaharasztin. fotó: dho
Az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége és a Magyarországi Német Fiatalok Közössége kezdeményezésére immár harmadik alkalommal rendezték meg a német nemzetiségi népismereti vetélkedőt. Ezúttal Dunaharaszti volt a házigazda.

Szigetszentmárton, Tököl, Taksony, a Budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium, Újhartyán és a Haraszti Fiatal Svábok Egyesülete vettek részt az idei fordulón. A rendezvény célja minden alkalommal az, hogy játékos keretek között mérjék össze tudásukat a fiatalok a német nemzetiségi kultúráról, hagyományokról, természetről, honismeretről.

A szabály az, hogy minden csapat hoz magával egy-egy feladatot, valamint van egy közös honismereti kvíz is. A mostani feladványokhoz a sváb parasztház, a húsvét ünnepe, régi használati tárgyak, a családi kapcsolatok, böjti és húsvéti ételek és a sváb botanika adták a témákat.

Az eredményhirdetés előtt a Dreidörfler férfikar szórakoztatta a csapatokat

A vetélkedőt az idén a Haraszti Fiatal Svábok Egyesülete nyerte. A második helyezett Újhartyán csapata lett, míg a bronzérmet a Budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium különítménye szerezte meg. Az ezt követő sorrend: Taksony, Tököl, Szigetszentmárton.

(dho)