A hétvégén ünnepli 15. születésnapját a Dunaharaszti Sváb Tájház

//Tóth Gábor
15 évvel ezelőtt! A Dunaharaszti Sváb Tájház avató ünnepsége, 2007 06. 09-én. Láng András atya mond áldást. kép forrása: Dunaharaszti Városi Könyvtár Helytörténeti fotó- és képeslapgyűjteménye
2007 nyarán adták át a Dunaharaszti Sváb Tájházat. Persze ezt nagyon sok munka előzte meg.

Öt lelkes, dunaharaszti vállalkozó (Wágner László, Kreisz Antal, Gerber Ferenc, Kaltenecker József, Gyarmati Attila) döntött úgy, több mint másfél évtizede, hogy a helyi sváb kultúra megóvása érdekében civil szervezetet hoznak létre, ez lett a Heimatland Harast Hagyományőrző Alapítvány. Saját erőből vásárolták meg az 1924-ból származó épületet az Alsófaluban. Dr. Vass Erika, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum munkatársa szakmai irányításával igen rövid idő alatt, rengeteg munkával visszaállították a ház eredeti állapotát és berendezték azt. A Tájházban fellelhető tárgyak, bútorok Haraszti sváb családok adományai.

Most szombaton (2022. szeptember 3.) a Haraster Dorfmusic zenekarral együtt ünnepli fennállásának 15. évfordulóját a Dunaharaszti Sváb Tájház. A programok 16 órakor kezdődnek, táncbemutatók, fóvószene, ökörsütés, kirakodó vásár és utcabál vár a látogatókra.

(dho)