Kárpát-medencei néptáncokról szerveztek Dunaharasztiban workshopot

//Berényi Attila
Sváb népviselet, részlet, fotó: dho
Az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége, Egyesület a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával még szeptemberben rendezett konferenciát és workshopot a dunaharaszti József Attila Művelődési Házban.

Az esemény témája a Kárpát-medencei néptáncos gyűjtések, valamint gyűjtők adták, derül ki a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ most kiadott közleményéből. A résztvevők táncház keretében régi táncos lépéseket mutattak be és népdalokat tanítottak sváb nyelven.

Zwick András, az ÉMNÖSZ Kulturális Bizottságának elnöke volt a rendezvény házigazdája, aki Kurt Petermann gyűjtőkörútjainak eddig feltárt részleteit mutatta be az érdeklődőknek. Winhardt Ildikó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata északi regionális irodájának nyugdíjba vonult egykori irodavezetője a magyarországi néptáncok táncfolklorisztikai elemzését foglalta össze, különös tekintettel a Budai-hegység területére és Pest környékére vonatkoztatva. Egyúttal beszámolt a Zenetudományi Intézet Néptánc és Népzene Osztályán elkezdett kutatásairól is, áll a beszámolóban.

Ezután néhány német nemzetiségi település történetével, táncéletével ismerkedett a hallgatóság. Mester Klára az eleki, Milbich Edit a solymári német nemzetiség életébe engedett betekintést a történész és a néptáncos szemével. Végül a dunaharaszti táncrend összeállításáról tartott előadást Zwick András, majd a résztvevők megtekintették az összeállítást a Haraszti Fiatal Svábok Egyesület tánccsoportjának előadásában.

(Zentrum.hu)