Dunaharasztin készül az ország legjobb sajtja

//Tóth Gábor
ficsor-agrartarca-nagy-istvan02_dho_20220304

Ficsor Árpád (k) saját készítésű sajtjait kínálja Nagy István agrárminiszternek (j) és Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős uniós biztosnak (b) (2022) . fotó: dho

Immár 12. alkalommal rendezte meg a Magyar Sajtkészítők Egyesülete a Magyar Sajtmustrát. Ez a hazai kisüzemi és kézműves sajtkészítők legnagyobb megmérettetése. A Martonvásáron megszervezett eseményen Ficsor Árpád dunaharaszti sajtmester több elismerést is kapott, így az ő terméke lett 2024-ben az Év sajtja.

A megmérettetésre 47 sajtkészítő, 114 termékkel nevezett, 9 arany, 22 ezüst és 9 bronzéremmel díjazta a 35 főből álló zsűri a legjobb sajtokat és készítőiket és a legjobbak közül az Év sajtját is kiválasztották, áll a feol.hu tudósításában.

Az „Év sajtja” elismerést Ficsor Árpád a dunaharaszti „Paraszt sajt” termelőjének Svájcer Paraszt Sajtja érdemelte ki.

„Nagyapám a magyartarkát nevezte svájcer tehénnek. Az ő emlékére neveztük el ezt a sajtot. A mi teheneink egész nap kint legelészhetnek a mezőn, az istállóban pedig szénát kapnak. Szénás tejből készíthető adalékanyag nélkül jó minőségű, hosszú érlelésű sajt.

 A Svájcer egy meglepetés: intenzív ízélményt ad már 4 hónapos érlelés után, az idő előrehaladtával a karaktere egyre erősödik. A 8. hónaptól fehérjekristályok jelennek meg a sajttésztában.” – áll a parasztsajt.hu oldalon.

Ficsor Árpád ezen fölül az „érlelt sajtok” kategóriájában „ParasztSajt Extra Öreg Svájcer” termékével is Arany minősítést kapott.

(Sajtkészítők Egyesülete, feol.hu)