Logisztikai komplexumot avatott a Gebrüder Weiss

//Tóth Gábor
gebruder-weiss-uj-kozpont-atado_dho_20240425-2

Az új épület. fotó: dho

Az éppen Dunaharaszti és Budapest határán fekvő új épület csúcstechnológiát képvisel. A komplexumot sajtótájékoztató keretében mutatták be.

Átadták a Gebrüder Weiss Kft. új, 10 milliárd forint értékű beruházását: a legmodernebb technológiákkal ellátott, 10 ezer m2 területű logisztikai komplexumot átrakóraktárral és logisztikai magasraktárral, valamint a hozzájuk tartozó irodákkal. Az áruk be- és kiszállítására összesen 100 dokkolókapu áll rendelkezésre. A fejlesztéssel a vállalat központi logisztikai létesítménye 32 ezer m2-re bővült, magyarországi logisztikai telephelyhálózatának összesített területe pedig megközelíti a 100 ezer m2-t.

„Központi fekvése miatt Magyarország Nyugat-Európa, valamint az Adria, a Fekete-tenger és a Balkán régiók közötti áruforgalom fordítókorongja.”

– hangsúlyozta Wolfgang Senger-Weiss, a Gebrüder Weiss igazgatótanácsának elnöke.

„Az új logisztikai komplexum magas szintű automatizált rendszerekkel rendelkezik: az áruk tárolásáról és mozgatásáról intelligens technológiák gondoskodnak”

– mondta Thomas Schauer, a GW Közép- és Kelet-Európa regionális vezetője. Az egyik ilyen az AutoStore által szállított automatikus tárolórendszer, amely nem polcokat használ az áruk raktáron belüli tárolására, hanem műanyag ládák jelentik a tárhelyeket. A megoldás ezeket egy alumínium vázrendszerben egymáson, közlekedőfolyosók nélkül tárolja. A tetőszintről síneken futó robotok továbbítják a tálcát munkaállomásokhoz, ahol a szedési folyamat zajlik. A rendszernek köszönhetően munkaerő megtakarítás mellett értékes tárolóhely is felszabadul.

Logisztikai központ avató a Gebrüder Weissnél. (j)Wolfgang Senger-Weiss, a Gebrüder Weiss igazgatótanácsának elnöke (b), Thomas Schauer, a GW Közép- és Kelet-Európa regionális vezetője (k) és Varga Bálint ügyvezető (j). fotó: dho

A hatékonyság további növelését szolgálja az a képfeldolgozási és 3D-szkennelési technológia, amely képes a mozgásban lévő targoncákkal továbbított áruk pontos méreteinek és súlyának rögzítésére, áll a cég közleményében.

„A Gebrüder Weiss Kft. nagyvolumenű technológiai beruházásokkal javítja pozícióit a piaci versenyben.”

– jelentette ki Varga Bálint ügyvezető. Ennek illusztrálására elmondta, hogy az új épületrész tetején közel ezer négyzetméter, 354 kWp kapacitású napelempark létesült, amely fedezi a telephely nappali fogyasztásának jelentős részét, a kapacitás bővítése 2025-ben fejeződik be.

(Gebrüder Weiss Kft.)