Vízgazdálkodási térkép: Dunaharasztin sehol sem kell engedélyeztetni a házi kutakat

//Berényi Attila
asottkut_freepik_ivolga27_231016

Képünk illusztráció. forrás: freepik / ivolga

Az elmúlt évek folyton felmerülő témája volt a kerti kutak engedélyeztetése körüli mizéria. A parlamenti az év második felében döntött végül úgy, hogy semmit sem kell tenni az engedély nélkül épült kerti kutakkal, hacsak nem olyan területen vannak, amelyeket a vízkészlet miatt védenek.

Még nyáron fogadta el a Parlament azt a szabályzót, amelynek értelmében minden 2024 előtt, engedély nélkül létesített fúr vagy ásott háztartási azaz kerti kút engedélyezettnek tekinthető, feltéve, hogy nem mélyebb 50 méternél.

https://dunaharasztionline.hu/hasznos/2023/06/14/megvan-a-torvenymodositas-nem-kell-engedelyeztetni-a-kerti-kutakat/

Persze ez alól is van kivétel. Méghozzá azok a kutak, amelyek védendő területen vannak. Ezeknél úgynevezett vízügyi hatósági engedélyre lesz szükség. A tájékozódást egy az Országos Vízügyi Főigazgatóság által, az elmúlt időszakban nyilvánosságra hozott térkép segíti, amelyet ide kattintva érhet el. A térképen cím vagy helyrajzi szám alapján pontosan rá tud keresni a telkére, és látható, hogy mely színű területen helyezkedik el.

Dunaharaszti Város Polgármesteri Hivatalának Műszaki irodájától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy mivel városunk vízellátását Budapestről biztosítják, így Dunaharaszti a térképen teljesen fehér, azaz sehol sem kell külön engedélyt kérni.

Más már a helyzet például Taksony esetében, ahol két nagy terület is rózsaszínnel jelölődik a térképen. A nagyközségnek ugyanis saját ivóvíztermelő kútjai vannak, így az azokhoz tartozó vízbázist védeni kell. Aki azon a területen él, annak bejelentési kötelezettsége van.

Aki egyébként jövőre szeretne kutat építeni, az a fehérrel jelölt területeken továbbra is engedély nélkül teheti meg, míg a rózsaszín térségekben hatósági jóváhagyást kell kérnie.

A mezőgazdasági célú kutak egészen más elbírálás alá esnek.

(Országos Vízügyi Főigazgatóság, dho)