Budapest-Belgrád-projekt: a hatóság felmentette az építkezést a zajszabályok alól

//Berényi Attila
fotó: dho
Megjelent az ügyben eljáró Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal határozata, amelyben engedélyezi a Budapest-Belgrád-projekten dolgozó cégnek a zajterhelési határértékek túllépését.

A kiadott engedély szerint az építés során viszonylag közel lesznek a lakott telkek a munkaterülethez és

„… a munkavégzés jellegének köszönhetően a védendő környezetben határérték feletti zajterhelés várható.”

Az érintett települések, így például Dunaharaszti, Soroksár, Taksony és mások mellett Délegyháza önkormányzatainak is megküldött, és a dunaharaszti.hu oldalon is elérhető határozat szerint az engedély a 2023. évben végzendő munkákra vonatkozik 1 hónap és egy év közötti időszakra.

Ez idő alatt végzik el az előkészítő munkákat, a vasúti pálya alépítményi munkáit, a vasúti pálya felépítményének építését, a vízépítési, műtárgyépítési, magasépítési, útépítési munkákat, kiváltják az érintett közműveket, kábelépítményeket készítenek, megépítik a felsővezetéket és munkavégzés lesz természetesen a depónia területeken is.

Tekintve az építési terület méretét, ideiglenes zajvédő falat a határozat szerint nem lehet felhúzni.

A munkálatokat nappal végzik majd. Ez az időszak az engedély szerint 06.00 és 22.00 között van, azaz ezen idő alatt lehet zajjal járó munkát folytatni, ezen kívül nem.

„A jelentős mértékű zajjal járó munkafázisokat lehetőség szerint hétköznap, a 8-17 óra közötti időszakban kell elvégezni.”

A dokumentum házszámra és helyrajzi számra bontva (18. – 141. oldal) sorolja fel azokat az ingatlanokat, amelyeket a zajtermelés érinthet. Azaz ezeket a területeket érinti a „zajterhelési határértékek alóli felmentés”.

Az engedély megjelöli azokat az utcákat is, amelyeket az építkezéssel kapcsolatos teherforgalom zajlik majd.

„A szállítási forgalom volumene az építés alatti zajvédelmi terv által javasolt 1440 elhaladás/nap értéket az egyes szállítási útvonalak mentén nem haladhatja meg.”

Az érintett útvonalakon a 30 km/h sebességkorlátozás bevezetését javasolják, úgy, hogy a teherszállítási, valamint az anyagmozgatási tevékenységet a lehető legrövidebb időn belül el kell végezni.

„Lakossági panaszbejelentés esetén szervezési és/vagy műszaki módszerekkel a lehető legkisebbre mértékűre kell csökkenteni a lakosság zavarását. A panaszbejelentés kivizsgálása és a meghozandó zajcsökkentő intézkedés érdekében zajvédelmi szakértői felügyelet szükséges. A kivitelezést végzőnek a szakértő javaslatainak megfelelően kell eljárnia.”

(dunaharaszti.hu)