Napelemekkel működtetik Dunaharasztin is az egyik mobilszolgáltató bázisállomását

//Berényi Attila
napelem_freepik_senivpetro_220926

Képünk illusztráció. fotó: freepik / senivpetro

A CETIN Hungary a Yettel mobilszolgáltató tornyait működtető cég. A társaság Gyálon, Dunaharasztin és Érden teszteli, hogy az úgynevezett bázisállomások villamosenergia ellátása hogyan oldható meg zöldenergia bevonásával. Városunkban a napelemmel próbálkoznak.

Magyarország egyik legnagyobb, független integrált telekommunikációs infrastruktúraszolgáltató vállalata mintegy 4000 telephelyen több mint 3900 bázisállomást üzemeltet, írja az üzletem.hu. A társaság most azt vizsgálja, hogy napelemek segítségével hogyan csökkentheti energia számláit.

A Technológiai és Ipari Minisztérium kifejezetten üdvözli azt, hogy a napenergia felhasználását próbálja maximalizálni a társaság, mivel ez a tárca szerint hozzájárulnak Magyarország klímasemlegességi céljainak eléréséhez.

Fél év alatt éles körülmények között, több eltérő konfigurációban próbálják ki napelemes rendszer telepítését, figyelemmel kísérik az engedélyezési folyamatokat, a villamosenergia-megtakarítást és a lehetséges kiépítési módszereket, illetve alkalmazási lehetőségeket. A pilot eredményei alapján születik meg majd a döntés az áramellátás fenntartható átalakításáról figyelembe véve az aktuális energiapolitikai környezetet és ösztönzőket is, ami jelentős környezetvédelmi előnyökkel járna.

Dunaharasztin pontosan ugyanolyan elven működtetik a rendszert, ahogyan a lakossági mini naperőműveket is. Tehát a túltermelés beleengedik az elektromos rendszerbe, este pedig onnan vételeznek áramot. Más településeken az energiahálózattól függetlenül, saját tartalék képzésével kísérleteznek a bázisállomás működtetésekor.

(üzletem.hu)