Versenyeznek a „menza” szakácsok – két dunaharaszti kötődésű csapat is a döntőben!

//Berényi Attila
kozetkeztetesi-verseny_PrizmaJunior_115_CsardasFerenc_20211116

Verseny közben a Prizma Junior Budapest csapata. fotó: Csárdás Ferenc

A menzákra főző szakácsokról valahogy nem a csilli-villi ételcsodák jutnak eszünkbe, hanem a műanyag tálcán ücsörgő tényérokba mért adagok. Pedig ők is mesterei a szakmájuknak, sőt különleges kihívást teljesítenek naponta. Idei versenyük 12 csapatos döntőjébe bekerült a Dunaharaszti közétkeztetését is ellátó Prizma Junior csapata, valamint ott van a Coca-Cola dunaharaszti gyárának étkezdéjét kiszolgáló szakácsok csapata is.

A Közétkeztetési Szakácsverseny 2021-2022 verseny a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közös szervezésű szakmai eseménye. Az idei megmérettetésre a „farsangi ételek a hagyomány és a megújulás jegyében” készülhettek a csapatok – áll a NÉBIH honlapján megjelent beszámolóban. A különítmények már túl vannak egy selejtezőn és egy elődöntőn is. A csapatok 3+1 főből állnak (a plusz egy fő az irányító, aki nem főz, hanem dirigál). A feladat nem egyszerű: három fogásos menüt kell összeállítaniuk és elkészíteniük (előétel vagy leves, főétel, desszert). Az a csavar, hogy az alapanyagok beszerzési költsége, egy főre vetítve nem haladhatja meg a 650 forintot (!) – igen, ez az egész menüsorra összesen érvényes – és egy felnőttnek való mennyiséggel kell számolni. Ez még akkor is nagy kihívás, ha azt vesszük, hogy nyilván nagyker áron jutnak hozzá a csapatok az alapanyaghoz.

Az idei verseny témája a hagyományos farsangi ételek voltak, így előírás volt a fánk készítése, de kötelező volt valamilyen formában sütőtököt is használni. Tilos volt viszont az ételekbe édesítőszert, ízfokozót és élelmiszer-színezéket tenni!

Két csapattal is bejutott a döntőben a Prizma Junior Zrt. Ez a cég látja el Dunaharaszti közétkeztetését, de sok partnerük van az országban: települések, intézmények, cégek egyaránt. Egri Zsolt, gasztronómiai vezető, aki a két csapat trénere, mentora is egyben, szerkesztőségünknek elmondta, hogy kollégáinak nagy kihívás egy ilyen verseny. A Dunaharasztira is főző csapat neve „Prizma Junior Budapest” a másik pedig a „Prizma food Biatorbágy”. A városunk ellátásában is közreműködő csapat az alábbi, hajdúsági ihletettségű étel sorral versenyzik:

  • Korhelyleves – újragondolva,
  • Sütőtökkel töltött csirkemell, salátával és gabona kásával,
  • Túrófánk, gyümölcsökkel.

Egri Zsolt hangsúlyozta, hogy ennek a versenynek az a fő célja, hogy munkatársaik új szemlélettel dolgozzanak, és a tapasztalatokat hasznosítsák a hétköznapokban is. A fenti menü néhány eleme, leegyszerűsítve megjelenthet majd a menzák kínálatában is.

A döntősök között ott van a Coca-Cola belső menzáját ellátó szakács csapat is, a Coca-Cola Eurest Dunaharaszti. A különítmény heti egyszer edz, amikor már kiürült az étkezde – tudtuk meg az óriásvállalat dunaharaszti üzemének csapatától. Az ő menüjük is különleges:

  • „Korhely” burgonya puding csörögével, füstölt busa húsával,
  • Bőrös malaccsászár birsalmalekváros töltött fánkkal, fehérrépa püré, kelbimbó, marinált sárgarépa
  • Tökös-mákos „rétes”.

A döntőbe jutott 12 csapat 2022. március 24-én, a SIRHA kiállításon mérheti össze a fazekak tartalmát. A tavaszi megmérettetés főzési sorrendjét sorsolással döntötték el.

Nagyobb képekért kattints a Galériára!

(NÉBIH, dho)