Pokoli drága a magyar eper

//Berényi Attila
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Pokoli drága a magyar eper
A valójában szamóca nevű gyümölcsöt - amelyet földi eperként emlegetünk - már árulják, a magyar termesztésűt egyelőre „aranyáron” kínálják.

Az első hazai piros gyümölcsök az elmúlt hétvégén, kis mennyiségben már megjelentek néhány piacon. Ezekért kilogrammonként 2500-3000 forintot is elkértek az árusok, írja az Agrárszektor. A dunaharaszti piacon mi múlt szombaton 3990 forintért is láttunk magyar epret (a múlt hétvégi piaci árakat itt találja meg).

Ebből még nagyon luxus kategória lenne lekvárt főzni, de a szezon csak most indul. Az Agrárszektor szerint várhatóan a következő napokban egyre nagyobb mennyiség lesz a standokon és ezzel párhuzamosan gyorsan csökken majd az ár is. Természetesen ez még fólia alatt érlelt gyümölcs. Az ára nyilván azért magas, mert a nagyon hideg, sőt sokszor fagyos napok alatt ezeket a szerkezeteket, valamilyen módon fűteni is kellett.

Jelenleg úgy áll, hogy előbb az Alföldön érik az eper, majd hét-tíz napon belül pedig a főváros déli határának közelében lévő Cegléd, Dabas, Alsónémedi, Budaörs közigazgatási térségében lévő fóliákból, üvegházakból érkezhet a friss, piros, kora tavaszi gyümölcs. Szabadföldön már kevesebben termelik idehaza a szamócát az egyre nehezebben kiszámítható időjárás miatt.

A lap becslései szerint, az idén, csúcsidőszakban sem csökken majd a haza földieper ára kilogrammonként 1000 forint alá.

(Agrárszektor)