TOP 100-ban a dunaharaszti termelő

//Berényi Attila
top100-termelo_parasztsajt1_dho_20201215

fotó: dho

A „Magyar konyha” magazin összegyűjtötte a legjobb magyar termelőket, akik a legjobb hazai alapanyagokat állítják elő. Színes és nagyon igényes lista ez, ráadásul dunaharaszti gazda is van rajta.

A TOP 100 termelő című kiadvány bevezetője szerint a könyvecske azokról szól,

… akik makacsul kitartottak egy gondolat mellett, szívós munkával megváltoztatták a sorsukat, és ma már csak egyetlen cél lebeg a szemük előtt: a hitelesség.

fotó: dho

A „sajtosok” között kapott helyet a dunaharaszti Paraszt Sajt Farm. Bemutatója szerint Ficsor Árpád több mint húsz éve kezdett bele a gazdálkodásba. Ma már ott tart, hogy a takarmánytól kezdve az állatok tartásán, a csúcstechnológiát képviselő fejési módszereken át minden a farmján történik. Az alapanyagból pedig csúcsminőségű sajtot állít elő, szintén helyben, ilyen például a „Svájcer”. Ez egyébként nem svájcit jelent, hanem egy régi magyar szó, a „magyar tarka” megfelelője.

A legjobb 100 hazai termelőt felsorakoztató válogatásba környékünkről még bekerült a minőségi lisztjéről messze földön ismert, szigetszentmiklósi székhelyű Szabó Malom, valamint szintén itt fellelhető a Szigetszentmiklósi savanyúság.

(Magyar konyha / TOP 100)