Dunaharasztin is tervezik munkásszálló építését

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / Black13Kira
Egyre nehezebben találnak munkaerőt a városunkban letelepült cégek. Van olyan vállalkozás, amely buszokkal igyekszik Budapestről szállítani az embereit nap mint nap a munkavégzés helyére.

A férőhely bővítés elkerülhetetlen, hiszen a cégek fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő számú és képzett munkaerő.

Ez év október közepén nyílt meg a pályázati forma, amely már a kormány által meghirdetett Gazdaságvédelmi Akcióterv része. Ennek értelmében az önkormányzatok és gazdasági társaságaik mellett a vállalkozások is pályázhatnak munkásszállások építésére vagy felújítására. A kérelmeket a Pest Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint 2020. május 15. napjáig lehet benyújtani.

A program keretében legalább 80 fő elszállásolására alkalmas munkásszállás létesíthető, a támogatásból az építési és felújítási költségek, valamint a beruházás célját szolgáló új tárgyi eszközök költségei számolhatók el. A támogatásban részesülőnek vállalnia kell, hogy a létesítményt legalább 10 éven keresztül üzemelteti, áll az mti által közölt ismertetőben.

Korábban a Népszavának nyilatkozva dr. Szalay László polgármester maga is kiemelte, hogy megérett a helyzet városunkban egy munkásszálló építésére.

Ám ahhoz, hogy egy helyen ennyi ember elférjen, változtatni kell a város korábbi szabályzatán. Hozzáértők szerint ennek nyomai már láthatóak a „Dunaharaszti Településrendezési Eszközeinek Eseti Módosítása 2019. november 18.” elnevezésű dokumentumban is. Ennek társadalmi véleményezése most zajlik, a dokumentumot itt érheti el.

Persze, ha kiderül, hogy valóban lesz, és a leendő munkásszálló terveit is kijelölik, akkor az adott környéken élők kérhetnek rálátást a tervekre. Ez történt például Székesfehérvárott is, ahol még tavasszal volt a témában, lakossági kérésre, egyeztető fórum. Az emberek ugyanis azt szerették volna megtudni, hogy kik és milyen feltételek mellett élhetnek majd az új munkásszállón. Ott megnyugtattak mindenkit, hogy a tervezett épület a hatályos jogszabályoknak megfelelően fog működni, kamerarendszerrel, biztonsági őrzéssel, portaszolgálattal. A részletekről itt olvashat.

Ám nem csak kétkezi munkásoknak kell lakhatást teremteni Harasztin. Ugyancsak dr. Szalay László említette meg, hogy a városvezetés fiatal pedagógusoknak, vonzó szállás kialakítását is tervezi.

Erre pedig nagy szükség lesz, hiszen a minap jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztere, hogy a Budapest környéki településeken kezdenek iskola építésbe, és felújításba. Dunaharasztin a tájékoztatás szerint egy új, 24 tantermes oktatási intézmény jöhet létre. Erről itt írtunk. Viszont ehhez kellenek tanárok is, így számukra jelenthet majd csábító erőt, ha a város jó lakhatási körülményeket biztosít.

 

(népszava – mti – dho)