Munkálatok dunaharaszti katolikus templomaiban

//Berényi Attila
Ünnepi koncert a dunaharaszti Szent István király templomban. fotó: dho
Több lépcsőben megújul a Szent István király templom orgonája, a Szent Imre templomban pedig befejezik a belsőépítészeti munkálatokat.

Talán kevesen tudják, de a dunaharaszti Szent István király templom, méretéhez képest hatalmas orgonával rendelkezik. A szerkezet sípjainak jelentős része a budai Várban található Mátyás templom régi orgonájából származik. Igazi történelmi tárgyak ezek. A hatalmas hangszer azonban már jó ideje nem működik, fel kell újítani. A munkálatok elvégzésére már fel is kértek egy orgonaépítő mestert, aki elvégzi a szerkezet teljes megújítását, mondta el szerkesztőségünknek dr. Sztankó Attila, plébános. A munka több 10 millió forintba kerül, az összeg jelentős részét a hívek adományaiból fedezi az egyházközség, de segítséget nyújt az önkormányzat is.

Ám a már jó ideje nem funkcionáló hangszert egy másik, kisebb orgonával pótolták. Most ez utóbbit fogják felavatni egy mini hangverseny keretében. Túri Péter orgonaművész játszik majd a hangszeren. Egyébként ezt a „kis” orgonát a felújítás után összekötik a naggyal, hogy egy teljes hangzást tudjanak kialakítani.

Az új templom, azaz a Szent Imre templom épülete már egy ideje készen áll. Az építkezést költségeihez igénybe vett kölcsönt nemrégiben fizette vissza az egyházközség. A belsőépítészeti elemeket azonban most alakítják majd ki. A Dunaharaszti Római Katolikus Egyházközségek által nyilvánosságra hozott elképzelések szerint az oltár és annak környékének végleges kialakítása történik majd meg hamarosan. Az ehhez szükséges összeget a ligeti gyülekezet híveinek adományaiból és pályázatok segítségével finanszírozzák majd.

(Dunaharaszti Római Katolikus Egyházközségek / facebook)