Óvatosan, de újra nyitnak a templomok

//Berényi Attila
Óvatosan, de újra nyitnak a templomok
A „javuló járványhelyzetre” és az egyre nagyobb átoltottságra hivatkozva a katolikus és a református egyház a nyitás mellett döntött, csakúgy mint az evangélikus.

A Váci Egyházmegye (amelyhez térségünk is tartozik) közlése szerint 2021. április 17., szombattól ismét a nép részvételével lehet megrendezni a szentmiséket. A templomokban továbbra is kötelező a maszkviselés, a kézbe áldozás, a kézfertőtlenítő használata és a távolságtartás. Ám a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia határozata értelmében a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alóli felmentés továbbra is érvényben marad.

A Dunaharaszti Római Katolikus Egyházközségek közlése szerint a miserend a hétvégétől az alábbiak szerint alakul:

2021.04.17. szombat
16.30 – Dunaharaszti, Ligeti templom
18.00 – Taksony

2021.04.18. vasárnap
07.00 – Dunaharaszti, Szent István templom
08.30 – Taksony
09.30 – Dunaharaszti, Ligeti templom
10.30 – Dunaharaszti, Szent István templom
17.00 – Dunaharaszti, Szent István templom

A Református Egyház Zsinati Elnökségi Tanácsa úgy határozott, hogy 2021. május 2-án megnyitják valamennyi gyülekezet templomát. A kiadott közlemény szerint, azt kérik a hívektől, hogy a nyitást „józanul, megfontoltan és valamennyi járványügyi intézkedést szigorúan betartva hajtsák végre”.

A Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa is közleményben jelezte, hogy májustól reálisnak tartják a templomok újranyitását. Április végéig az egyház még az online istentiszteletek megtartását javasolja.

(Dunaharaszti Római Katolikus Egyházközségek / facebook, református.hu, evangélikus.hu)