Advent első vasárnapja van!

//Berényi Attila
adventi-koszoru_freepik_20201129

Képünk illusztráció, forrás: freepik

Megkezdődött az Adventi időszak! Advent a karácsony előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához legközelebb eső vasárnappal indul.

Ez egyben a karácsonyi ünnepkör kezdetét is jelenti. Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele” – emlékeztet a wikipédia. A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régebben egyes vidékeken „kisböjtnek” nevezték ezt az időszakot.

Dunaharaszti keresztény felekezetei a jelenlegi járványhelyzethez alkalmazkodva rendezik meg az ünnephez kapcsolódó eseményeiket.

A Dunaharaszti Római Katolikus Egyházközségek közleménye szerint a Szent István templomban 07.00, 10.30, és 17.00 órakor van mise, míg a Ligeti templomban 09.30-kor várja Zsolt atya a híveket. Kérik a távolságtartást, és azt, hogy aki betegnek érzi magát, az otthon fohászkodjon, és online kövesse nyomon valamelyik szentmisét. Aki elviszi magával az adventi koszorúját és az oltár elé helyezi, azokat a szentmise keretében megáldják.

A Dunaharaszti Református Gyülekezet közlése szerint a járvány helyzet fokozódása és a korlátozások szigorítása miatt a templomi istentisztelet és gyülekezeti alkalmak személyesen nem látogathatók, csak élő közvetítéssel követhetők. Az online istentiszteletek, áhítatok videóként visszakereshetők és újra nézhetőek. A Gyermekistentisztelet vasárnaponként 09.40 perckor kezdődik, az istentisztelet pedig 10.00 órakor.

Az események a youtubeon követhetőek nyomon, ide kattintva érheti el a Református istentiszteletet.

A Dunaharaszti Baptista Gyülekezet vasárnapi istentisztelete is nyomon követhető online közvetítés formájában.

Az eseményeket itt találja meg.

A Dunaharaszti Evangélikus Egyházközség bejelentése szerint az Istentiszteletet „zoomon” lehet nyomon követni, 9 órától. A nap folyamán a felvételt is elérhetővé teszik. A szükséges adatokat ide kattintva találja meg.

Dunaharaszti Város Önkormányzata ebben az évben is megrendezi, hagyományos Adventi gyertyagyújtását. Azonban ezen most nem lehet személyesen részt venni. A pandémiás helyzet miatt az ökomenikus eseményt a KisDuna tv 17.00 órától élőben közvetíti.

Ezt itt tekintheti meg.

(wikipédia, Dunaharaszti Római Katolikus Egyházközségek, Dunaharaszti Református Gyülekezet, Dunaharaszti Baptista Gyülekezet, Dunaharaszti Evangélikus Egyházközség, Dunaharaszti Város Önkormányzata, dho)