Uram! Tegyen az egészségéért! Ingyenes urológiai szűrés Dunaharasztin!

//Berényi Attila
urologia_vizsgalat_freepik_kenchiro_20200302

Képünk illusztráció, forrás: freepik / kenchiro

Az egészség megőrzés alapja az, hogy szűrővizsgálaton vegyen részt Ön is. Ezért fizetni kellene, de Dunaharaszti önkormányzata évek óta finanszírozza ezt, azaz az itt élőknek nem kerül semmibe. A tüdőszűrés az év elején volt, most pedig az urológiai vizsgálatokon lesz a sor.

Dunaharaszti hivatalos oldalán jelent meg a felhívás, amely szerint ebben ez évben is Dr. Török Péter főorvos úr vizsgálja meg a lehetőséggel élő urakat. Az önkormányzat finanszírozásában végzett szűrés az állandó Dunaharaszti lakcímmel rendelkező 50 év feletti uraknak erősen ajánlott, de bárki részt vehet az állapotfelmérésen aki szeretne, tudatta szerkesztőségünkkel dr. Bereczki Péter alpolgármester. Bejelentkezni nem kell.

Az urológiai vizsgálatok időpontjai 2020. évben:

  • április 14., 17:00 óra (kedd)
  • április 21., 17:00 óra (kedd)
  • április 28., 17:00 óra (kedd)

Helyszín: 2330. Dunaharaszti, Damjanich utca 23. Urológiai rendelő.

A pasik általában csak legyintenek, ha az egészségükről van szó. Még akkor is túl lazán állnak ehhez a témához, ha a férfiasságuk a téma. Pedig, ha nem figyel oda eléggé magára, főleg 50 év felett az „erősebb nem” képviselője, pontosan olyan károsodást szenvedhet el, ami nemcsak a büszkeségét és a macsóságát érintheti, hanem komoly gondok jelentkezhetnek odalent!

Évente 4 ezer új beteget diagnosztizálnak prosztatarákkal, és 1500-an életüket vesztik a betegség következtében, írja a házipatika.hu.

Bár a férfiak tartanak az urológiai vizsgálattól, az nem tart tovább 10 percnél. A mostani vizsgálatokon is végeznek majd úgynevezett PSA szűrést. Nyugi, ez nem fáj, hanem csak vérvételből áll. Ennek segítségével szűrik ki, hogy jelen van-e a szervezetben a prosztatarákhoz kötődő specifikus antigén.

A másik vizsgálati módszer, a tipikus tapintásos prosztata vizsgálat. Igen, ez egy picit kellemetlen, mert végbélen át történik, de inkább vállaljon be az ember egy pár másodperces kényelmetlenséget, mint hogy később az életét vagy ami még rosszabb – igen, pasik esetében alapvetően ez a sorrend érvényes – a merevedési képességét veszítse el, esetleg vizelési gondokkal kelljen küzdeni.

Ráadásul, ha Ön teljesen tünetmentes, az nem jelenti azt, hogy egészséges is, ugyanis a prosztatadaganat a legtöbb esetben a hasüreg felé terjeszkedik és egy jó darabig nem lehet érezni semmit.

Hogy pontosan hogyan történik egy ilyen vizsgálat, azt itt tudja elolvasni.

Ha a felmérés során Dr. Török Péter főorvos úr a normálistól eltérő értéket, vagy tünetet talál, akkor a fővárosi Bajcsy Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet szakembereihez irányítja tovább az érintettet. Itt végzik el a további vizsgálatokat, és ha szükséges megkezdik a kezelést is.