Hagyományok Napja a Laffert Kúriában

//Tóth Gábor
blumenstrauss-kiallitas_dho_20230817-3

Haraszti viselet, részlet. fotó: dho

Népművészeti workshopok, zenés meseséta, tánccsoportok, zenekarok, kórusok műsora, különleges divatbemutató – mindez megtalálható a Blumenstrauss Kórus és a Laffert Kúria I. Hagyományok Napja rendezvényének programkínálatában. A június 16-i rendezvényen kicsik és nagyok, fiatalok és idősek egyaránt megtalálhatják a számukra kedves programot, mindezt a népi hagyományok jegyében, áll a szervezők szerkesztőségünknek küldött közleményében.

Hagyományok Napja címmel rendezik meg a Blumenstrauss Kórus és a Laffert Kúria közös rendezvénye 2024. június 16-án a Kúria kertjében és teraszán. Az idén 15. születésnapját ünneplő kórus színes programkínálattal készül erre a napra. 15 órától népművészeti workshopokra várják az érdeklődőket: ki lehet próbálni a hímzéshez használt nyomódúcok vagy épp zörejkeltő gyerekjátékok készítését; tolnai sváb bútormotívumokat megjelenító medálokat festhetnek majd a résztvevők, de akár gyöngy ékszereket is készíthetnek; a kötni tudók pedig a Spinnstube Bonyhád egyesületének tagjaival megtanulhatják az eredeti pacskerkötést. Az alkotásokat mindenki hazaviheti.

16 órától a Laffert Kúria kertjében egy izgalmas, zenés meseséta kezdődik a legkisebbeknek. Holle anyó meséjét ismerhetik meg és élhetik át a részt vevő óvodás és kisiskolás gyerekek, játékos feladatok és sok-sok zene kíséretében.

17 órától a színpadé lesz a főszerep. A teraszon fellépnek a Dunaharaszti Zeneiskola tanulói, a Lustige Schwaben tánccsoport, a Haraszti Fiatal Svábok Egyesületének csoportjai, az NIHD Örök Ifjak tánccsoport, a Dreidörfler Buam, valamint vendégfellépőként az Arany Rozmaring-díjjal kitüntetett Wetschescher Nachtigallen kórus.

Ez után természetesen a Hommer Zsuzsanna karnagy által vezetett Blumenstrauss Kórus is színpadra lép egy helyi dallamokat bemutató koncerttel, ezt követően pedig „Gombold újra svábosan!” címmel egy különleges divatbemutatót láthatnak majd az érdeklődők: Gulyás Magdolna, a Népművészet Mestere által, a dunaharaszti népviselet alapján készített modern ruhakollekció darabjaiban vonulnak majd végig a kifutón a modellek.

A nap végén a Landesrat Országos Harmonikazenekar és a Haraster Dorfmusik zenéje zárja a rendezvényt.

A workshopok kivételével a programokra való belépés ingyenes! A workshopokon és a mesesétán való részvétel regisztrációhoz kötött, erről a rendezvény Facebook-eseményénél és a Blumenstrauss Kórus Facebook-oldalán tájékozódhat.

Az eseményről a Lakihegy Rádió adásában is színes ajánló beszélgetés hangzott el, amelyet alább meg is hallgathat.

(Blumenstrauss, Lakihegy Rádió)