A magyarországi németek elhurcolására emlékezett a haraszti svábság

//Tóth Gábor
Koszorúzás a templomkertben, fotó: dho
Szombaton hajtott főt a Dunaharasztin élő svábság mindazok előtt, akiket 1946. január 19-től, a kollektív bűnösség elve alapján fosztottak meg jogaiktól, hazájuktól, vagyonuktól.

A Dunaharaszti Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Heimatland Harast Alapítvány, a Haraszti Fiatal Svábok Egyesülete és a Haraszti Hagyományőrző Német Zenei Egyesület szervezte esemény a Szent István király templomban kezdődött. Itt. dr. Sztankó Attila dunaharaszti plébános tartott német nyelvű szentmisét.

„A magyarországi németek egy politikai szóbeszéd áldozatai lettek. De nekünk, azon túl, hogy emlékezünk, éppen az áldozatok miatt van kötelességünk: visszatérni a hitünkhöz, a kultúránkhoz, a hit által áthatott hagyományokhoz, hogy értelmet adjunk őseink áldozatának.”

Az atya homíliájának szövegét német és magyar nyelven az alábbi linkre kattintva érheti el.

Ezt követően a résztvevők a templomkertben koszorúzták meg a haraszti svábok történelmének emléket állító alkotást. Itt Karl József, Dunaharaszti Város alpolgármestere mondott beszédet, aki Soroksárról kitelepített rokonainak emlékét idézte fel.

„Egyik nap kaptak egy határozatot, mely szerint másnap reggel a pályaudvaron kellett megjelenniük egy darab csomaggal. Ott beszállították őket tehervagonokba. Több napi utazás után, a hidegben megbetegedve, étlen, szomjan megérkeztek egy háborút vesztett országba. Rokonaim egy gazdálkodó családhoz kerültek, ahol dolgozhattak az ételért, a szállásért. Ez volt a kezdet az új hazában.”

Ezt követően a Városháza dísztermében folytatódott a megemlékezés, ahol a Blumenstrauss Kórus énekelt, valamint versekkel, és Zwick András történelmi áttekintésével idézték fel az eseményket.

(dho)