Haraszti fiú a Diótörő egyik főszerepében az Operában

//Tóth Gábor
Diótörő a Magyar Állami Operaházban 2023-ban. Misi szerepében Hommer Levente (piros felöltőben). fotó: Nánási Tamás
„A függöny előtti meghajlás” lehetősége csak a főszerepet táncoló balettművészek kiváltsága. Hommer Leventének most ebben a megtiszteltetésben van része, hiszen a leginkább karácsonyi balett, a Diótörő egyik főszerepét táncolja.

Szó szerint értendő, hogy Hommer Levente vérében van a balett, a színház. Édesapja, a Dunaharasztin is sokak által ismert Hommer Csaba, 25 éven át volt az Operaház balettművésze, nagypapája pedig közel 40 évig ugyanezen teátrum tubaművésze volt. Így Leventével immár a 3. Hommer generáció lépett a Magyar Állami Operaház színpadára.

A srác korábban csak hobbiként tekintett a táncra, majd 2022 szeptemberében megkezdte tanulmányait a Magyar Nemzeti Balettintézetben. Most már az élete része lett, és hivatásként tekint rá. Heti 6-7 napot tölt az Operában gyakorlással vagy előadásokon való közreműködéssel.

Több szerepben is táncolt már, például Csajkovszkij Csipkerózsika, valamint Hattyúk tava című balettjeinek gyermekszereplős változataiban, de láthatta már őt a közönség korábban is a Diótörőben, ahol a partiképben mutatta meg tudását.

Idén azonban már Misi szerepét táncolja a darabban, amely egy gyermek főszerep.

A Diótörő Pjotr Iljics Csajkovszkij utolsó balettje és egyben utolsó színpadi műve. A történet alapját E. T. A. Hoffmann Diótörő és Egérkirály című meséje képezi. Ősbemutatója 1892 december 18-án volt, hazánkban 1927 december 21-én mutatták be.

(dho)