Kilövik a Kis-Dunán élő kormoránok egy részét

//Tóth Gábor
kormoran_freepik_wirestock_231122

Kormorán. fotó: freepik / wirestock

A tömegesen megjelenő nagy kárókatonák riasztását és gyérítését jelentette be a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség Halőri Szolgálata.

A szervezet közleménye szerint a Ráckevei (Soroksári) Duna-ág és mellékvizein ilyenkor jelentős mértékben megjelenő nagy kárókatonák hármas kártételt jelentenek:

  • Tetemes mennyiségű halat fogyaszt. A szakma napi 0,5 kg/egyed fogyasztással számol.
  • Naponta 3-5 kg/egyed sebzéssel is számolni kell, mert a nagyobb 2-3 kilós halakra is vadászik, vágja-csípi őket, de lenyelni csak a max. 1-1,5 kg-os példányokat tudja. A megsebzett halak pedig elfertőződnek, kivéreznek és később elpusztulnak.
  • A harmadik kártételi mód sem elhanyagolható, mégpedig az, hogy az egész télen zaklatott békés halak – mivel nem tudnak vermelni és a víz táplálékszegény – tavaszra legyengülnek és fogékonnyá vállnak a betegségekre, amelyek végezhetnek velük.

A Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség Halőri Szolgálata 5 évre kapott riasztási és gyérítési engedélyt erre a fajra, a Pest Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályától. Az alanyi jogú gyérítési és riasztási engedély szeptember 1 és január 31 között teszi lehetővé a gyérítést és riasztást.

„A tapasztalatok azt mutatják, hogy jelentős létszámú nagy kárókatona van még vizeinken február hónapban, sőt március közepéig is. Ezért kértünk és kaptunk is engedélyt a szakhatóságtól a február 1. és március 15. közötti időszakra is. A Halőri Szolgálat, ezen feladatra kiképzett és jogosult tagjai végzik a védekezést mind partról, mind szolgálati vízi járművekről.”

A gyérítéshez a környékbeli vadásztársaságokkal kötöttek megállapodást. A kilövéshez kizárólag acélsörétet használnak majd, amely nem szennyezi a vízterületet, hiszen gyorsan oxidálódva feloszlik a vízben, szemben az ólommal.

A riasztás és a gyérítés is jelentős hanghatással (puskalövésekkel) jár. A tájékoztató szerint a munkát kizárólag nappali fényviszonyok mellett és megfelelő biztonsági távolságok betartásával.

(Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség)