Lakossági fórumot szerveznek Alsónémedin bányaügyben

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. fotó: dho
Térségünk sóderben gazdag vidék, ez pedig az építőipar egyik fontos alapanyaga. A környék településein és Dunaharasztin is több bánya üzemel, ezek némelyikét tovább bővítenék vagy újabbakat nyitnának. Egy ilyen tervezett nyitás ellen emelnék fel szavukat Alsónémedin.

A hivatalos nevén Dunaharaszti II. homok, kavics bányatelek teljes egészében Dunaharaszti közigazgatási területén fejszik. Azonban a tervezett bánya területétől mindössze 70 méterre kezdődik Alsónémedi lakott része. Az itt élők a bányanyitás és annak következményei ellen tiltakozva kezdtek lakossági fórum szervezésébe.

Dunaharaszti vezetése több peres eljárást is kezdeményezett a bányanyitások, bővítések ügyében. Ugyanis ezen munkálatokhoz környezetvédelmi engedély szükséges, amelyet a Pest Vármegyei Kormányhivatal ad ki. Így az önkormányzat ez utóbbi szerv ellen nyújtott be keresetet, megtámadva a kiadott engedélyeket. A perek még most is tartanak. Az eljárásokról itt és itt valamint itt és itt írtunk korábban.

Az Alsónémedi határába tervezett bánya a lakossági fórum meghívója szerint több mint 19 hektár területű lehet és évente 250.000 m3 anyagot termelnének ki, várhatóan 7 éven át. A kitermelés után egy 12 hektáros tó maradna a helyszínen.

Az itt élők tartanak a zaj- és porszennyezéstől, a rezgéstől és a környezetet érő hatásoktól.

Dr. Tüske Zoltán, Alsónémedi polgármestere úgy tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy ő ott lesz a lakossági fórumon, amelyet eredetileg a Városházára terveztek, de az gyorsan kicsivé vált a sok érdeklődő miatt. A fórum hivatalos meghívóját ide kattintva érheti el.
Helyszín: Alsónémedi, Halászy Károly Művelődési Ház (2351. Alsónémedi, Dózsa György tér 2.)
Időpont: 2023. március 6. 17.00

Az esemény kapcsán egy közösségi csoportot is létrehoztak a szervezők „Alsónémedi bányaveszély” címmel.
Az eseményről szerkesztőségünk beszámolót közöl.

(dho)