Cserjementesítés a dunaharaszti Kápolna-dombon

//Berényi Attila
kora-tavasz-kalvaria-kapolna_dho_20220507

A Kálvária kápolna kora tavasszal. fotó: dho

Sajnos még városunkban is kevesen tudják, hogy a Haraszti határában található Kápolna-domb - a Kálvária kápolna környezetében - sok védett és fokozottan védett virágnak ad otthon. A Hétszínvirág Óvoda cserjementesítésre vár mindenkit.

A területen az értékes növények mellett ugyanis olyan cserjék is élnek, amelyek erőszakosan terjeszkednek. Ez azt jelenti, hogy kiszorítanák onnan a védett virágokat. Ez azonban emberi beavatkozással elkerülhető, és megóvható a védett környezet. A zöld neveléséről ismert Hétszínvirág Óvoda immár 6 éve szervez a területre úgynevezett cserjementesítést, évente akár két alkalommal is. A munka a Természetvédelmi Hatóság útmutatása és Dr. Sziráki György felügyeletével történik.

Utoljára októberben dolgoztak a területen, most itt az ideje az újabb tisztításnak. Ezért önkénteseket toboroznak, akik szívesen segítenek, hogy még sokáig virágozhassanak városunk büszkeségei, a védett homoki nőszirom, pusztai meténg, szártalan csüdfű, a fokozottan védett homoki kikerics, csikófark és még legalább 50 nem védett faj. A munkáról itt olvashat részletesen.

Aki részt venne az akcióban annak szüksége lesz:

  • ágvágóra
  • metszőollóra
  • kesztyűre
  • ecsetre
  • bögrére, konzerves dobozra!

Időpont: 2022. május 28. 14.00
Helyszín: Dunaharaszti, Kápolna domb
Előzetes jelentkezés: h.hetszin@gmail.com

(dho)