Haraszti ismét segít: többen is adományokat gyűjtenek a COVID osztályok dolgozóinak

//Berényi Attila
Adományok a COVID osztályok dolgozóinak. fotó: Kormanik Andrea
Értünk harcolnak minden nap az egészségügyben dolgozók! Most végképp nincs hétvége, ünnep, család… Teljesítményük emberfeletti! Egy apró kedvesség is segíthet számukra tovább küzdeni azokért, akik a COVID19 okozta fertőzés miatt szorulnak ápolásra. Tudjuk, Dunaharasztiról is sokan teljesítenek szolgálatot például az intenzív ellátásban, kórházi osztályokon. Városunkban egyszerre több kezdeményezés is indult, hogy az egészségügyben dolgozók a napi rutin közben kapjanak segítséget. Ha van lehetősége rá, csatlakozzon Ön is.

Sokan név nélkül, önmaguk kerekednek fel és lepik meg adományaikkal a kórházakban maszk, arcpajzs és védőruha mögött kemény munkát végzőket. Tudunk olyanról, aki cukrászként sok tálca süteményt juttatott el az egészségügyben dolgozóknak, mások jó néhány csomaggal felszerelkezve indulnak el.

Több kezdeményezés is létezik városunkban, amely összefogni igyekszik a jótékonyságot. Ezek közül gyűjtöttük össze most a nagyobbakat.

Az egyik gyűjtőponton már kész csomagok várnak az indulásra. fotó: dr. Varga Judit

Dr. Varga Judit az egyik Dunaharasztin működő gyermek nyelviskola vezetője a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet I. Belgyógyászati Osztály orvosát Dr. Hassan Khouri-t kereste fel. Ő a Covid osztály vezetője. Furulyásné Kardos Erika főnővérrel együtt már a megkeresésnek nagyon örültek. Azt mondták, hogy kollégáiknak az apró „szeretetcsomagok” is óriási segítséget jelentenek. 57 orvos és ápoló dolgozik az osztályon, így 57 csomagra lenne szükség. A fele már összegyűlt ezeknek. Ha valaki szeretne részt venni ebben az akcióban, az állítson össze egy kis csomagot kb. 2500 forint értékben, amelyben bonbon, kávé, keksz és egy kedves üzenet, rajz vagy idézet lapul. A gyűjtés április 11-ig tart. A kis „szeretetcsomagokat” Judit gyűjti, egyeztetni vele a 20/669-53-03-as telefonszámon, vagy a Helen Doron Dunaharaszti közösségi oldalán küldött üzenetben lehet.

Csomagok az egyik gyűjtőponton. fotó: dr. Varga Judit

A facebookon működő „Dunaharaszti Anyukák” csoport is akcióba kezdett, összefogják a felajánlásokat. Elsősorban tartós, egyesével csomagolt enni-innivalót szednek össze a tagoktól. Így kávét, csokit, müzli szeletet, instant levest, kis üdítőket, dobozos gyümölcsleveket várnak, de kerülhet a pakkba magokból álló csomag (mogyoró, mandula, kesudió stb.), sőt nedves törlőkendő is. Az adományokat elsősorban magánszemélyek gyűjtik, de le lehet adni a Némedi úti autósboltban is nyitvatartási időben, vagy a Moonlight Stúdióban délutánonként. A dunaharaszti anyukák csomagokat szeretnének eljuttatni a Heim Pál, a Honvéd, a Jahn Ferenc, a Korányi Pulmonológia, a SOTE II. Női, a Szent László, a Szent István vagy éppen a Budai Irgalmasrendi Kórházba.

Adományok átadása a kiskunhalasi Járványkórházban. Fotó: Kormanik Andrea

Kormanik Andrea neve a jótékonyság terén is meghatározó Dunaharasztin. Andi már a járvány elejétől kezdve segíti az egészségügyben dolgozókat. Tavaly, amikor még maszk és arcpajzs hiány volt, ebből vitt olyan kórházakba ahová Dunaharasztiról is kerülnek betegek, vagy éppen ismeretséggel rendelkezett. Szenteste karácsonyi tálakat vitt a szolgálatban lévőknek a Heim Pál SBO-ra és a Jahn Ferenc kórházba. A márciusi zárás óta szállított szeretetcsomagot a SOTE II. szülészetre, Heim Pál SBO-ra, az Országos Mentőszolgálathoz, a Jahn Ferenc kórházba legutolsót épp húsvét hétfőn Uzsoki kórház COVID ITO-jára. Emellett tavaly tavasz óta díjmentesen szépülhetnek a vörös zónában dolgozók a szalonjában (amikor a jogszabályok engedték a nyitvatartást). A szeretetcsomagok összeállítása az elmúlt egy év alatt jól kialakult: szempontok a higiénia, az energia tartalom, és az, hogy a címzetteknek kevés idejük van azokat elfogyasztani. Így kerül bele víz, gyümölcslevek kis kiszerelésben, sós-, édes müzli és energiaszeletek, amelyek egyesével vannak csomagolva, szőlőcukor, bögre levesek, kávék, nescafé, tea és hozzávalók. Ezeket többnyire önmaga szerzi be, de segítő társai a friss zöld és gyümölcs terén Grünhoff Zöldség & Gyümölcs Dunaharaszti, szendvicsekkel és húsos tálakkal pedig az Ízkirály szokott beszállni. Andi meglátogatta már a Kiskunhalasi járványkórházat is. Ezt a többi intézmény mellett azért választotta ki, mert úgy érezte távol vannak a többi adományozótól. Igaza is lett. Ha csatlakozna Andi adománygyűjtéséhez, akkor a Beauty-med szalonban, a Dunaharaszti Haraszty Ferenc utca 45/b-ben leadhatja adományát.

(dho)