Kiadta fenntarthatósági jelentését a Coca-Cola HBC Magyarország

//Tóth Gábor
Keelclip_gyartas_coca-cola_20220325

Erős kartonpapír tető fogja össze a dobozokat. fotó: Coca-Cola HBC

A Coca-Cola HBC Magyarország arra törekszik, hogy működése, a gyártás, valamint a termékek teljes ellátási lánca és életciklusa alatt a lehető legkevésbé terhelje a környezetet, maximálisan figyeljen a biodiverzitás szempontjaira, áll a cég szerkesztőségünknek küldött közleményében.

A dunaharaszti székhelyű Coca-Cola HBC Magyarország munkája során figyelembe veszi az ENSZ 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntarthatósági menetrendjét. Közben a gyár munkatársai számára olyan biztonságos, stabil munkahelyet és munkahelyi közösséget kíván teremteni – olvasható a társaság dokumentumában.

A beszámoló szerint a Coca-Cola HBC csoport elköteleződését és eredményeit mutatja, hogy 2022-ben ismét az élen végzett a Dow Jones Fenntarthatósági Rangsorában (DJSI) a világ italgyártó vállalatai között. A vállalatcsoport többek közt arra tett vállalást 2025-ig, hogy

  • a szénsavas üdítőital portfóliójának kalóriatartalmát 25%-kal csökkenti,
  • az italpalackok 75%-ának megfelelő mennyiségű csomagolási hulladék visszagyűjtéséhez járul hozzá, a palackozó üzemek teljes energiafelhasználásának 50%-a tiszta és megújuló forrásokból származzon,
  • a vízterhelésnek kitett régiókban működő vállalati egységekben a vízfelhasználás 20%-kal csökkenjen,
  • valamint 1 millió fiatalt von be az #énjövőm programba.
infografika: Coca-Cola HBC Magyarország

Ennek jegyében a társaság minden évben beszámol a fenntarthatósági teljesítményéről. Most a 2022-es esztendőt értékelték ebből a szempontból.

A beszámolóból kiderül, hogy egyre több csökkentett kalóriatartalmú italt forgalmaznak. Az ilyen termékek aránya 23%-ról 51,36%-ra emelkedett.

A hulladékmentesség felé vezető úton újabb jelentős állomáshoz érkeztek azzal, hogy a 4-es és 6-os kiszerelésű multipack alumíniumdobozok esetében a zsugorfólia helyett újrahasznosítható kartoncsomagolásra tértek át.

A Hulladékmentes Tisza program kezdete óta (2019) a vállalat több mint 200 munkatársa nyolc akcióban vett részt, ahol a PET Kupa önkénteseivel összesen több mint 80 tonna hulladéktól szabadították meg a folyót.

Az energiatakarékosság jegyében a Coca-Cola HBC Magyarország gyártóüzemei 100%-ban zöld áramot használnak.

Jelentősen csökkentették az üzemek vízfelhasználását is. 2022-ben az 1 liter késztermékre vetített vízfelhasználási cél 1,72 liter volt, a tényleges eredmény pedig 1,69 liter lett.

A fiatalok munkaerőpiaci elhelyezkedését segítő #énjövőm programban 2022-ben 10 000 fő regisztrált. Az ingyenes információ folyam a cég saját programja.

A Coca-Cola HBC Magyarország teljes, 2022-évről szóló Fenntarthatósági jelentése ide kattintva érhető el.