Orbán Viktor Dunaharasztin

//Berényi Attila
orban-viktor-dunaharasztin_foto_dho_20220402

Orbán Viktor miniszterelnökjelölt és Pánczél Károly parlamenti képviselőjelölt, fotó: dho

Dunaharasztin tartotta meg a választások előtti utolsó kampányrendezvényét Orbán Viktor. A Miniszterelnök a Laffert Kúriában bíztatott szavazásra és Pánczél Károly támogatására.

A Laffert Kúria megtelt a szombat délutáni rendezvényen, amelynek vendége a miniszterelnök, házigazdája pedig Pánczél Károly a térség jelenlegi parlamenti képviselője volt, aki újra indult a posztért. A kormányfő kiemelte, hogy a honatya már 1990 óta a FIDESZ tagja. Kiemelte, hogy 2002-ben, amikor országosan a párt elvesztette a szavazást, Pánczél Károly akkor is győzött a választókerületben.

A miniszterelnök-pártelnök a választásra buzdítva, és a korábbi választási vereséget (2002) emlegetve további munkát kért a szimpatizánsoktól.

„Aki egyszer a száját forró tejjel megégette az jól teszi, ha a hideg vizet is fújva issza!”

A kampány folyamatról szólva Orbán Viktor kiemelte, hogy úgy indultak neki ennek a munkának, hogy össze kell foglalni az eddig végzett eredményeket és látni kell, mi az, amit az ellenzék képvisel.

„…mit gondolunk arról, hogy a baloldal mit tenne ebben az országban, el kell mondanunk, hogy a bukott múltba vinne bennünket vissza. El kell mondani, hogy valójában egy „paraván ember” a jelöltjük, mert az igazi főnök az hátrébb van.”

Ám a szomszédban zajló, orosz-ukrán háború mindent megváltoztatott, mondta a kormányfő. Felhívta a figyelmet, hogy egy 40 milliós és egy 140 milliós ország áll hadban egymással. Az utóbbi pedig atomnagyhatalom.

„… ha a keleti front behorpad, amire komoly esély van, akkor megnyílik az út, egészen a Kárpátokig. És a jó ég tudja, hogy a harcoknak hol lesz vége! … Ebből a háborúból ki kell maradni, ez nem a mi háborúnk!”

A miniszterelnök kiemelte, hogy a magyar nép segít, ha baj van. Népesség arányosan hazánk vállalta a legnagyobb terhet, azaz fogadta be a legtöbb menekültet.

„Nincs igaza Gyurcsány Ferencnek, aki azt mondta, hogy – Mi egy pocsék nemzet vagyunk – mert nem állunk az ukránok oldalán bele ebbe a háborúba.”

Az ukrán menekülteknek most segítség kell, ennek van itt az ideje. Úgy segítünk, ahogyan az Magyarország érdekeinek megfelel, mondta Orbán Viktor, aki kiemelte, hogy megérti az ukrán elnököt, hiszen az ő érdeke, hogy minél több országot a háborúban maga mellé állítson. Álláspontja szerint egy olyan nyomás alatt, ami a nemzetközi politikában ma már megszokott

„… a baloldal nem tudna kiállni Magyarország érdekeiért, és belesodródnánk velük a háborúba. A választás tétje világos: háború, vagy béke!”

Orbán Viktor kitért még a népszavazásra, és azt kérte a hallgatóságtól, hogy adják le szavazataikat vasárnap a kormányoldalra és Pánczél Károly képviselőre.

(dho)