Dönthet úgy a szülő, hogy még nem engedi oviba vagy suliba a gyermekét

//Berényi Attila
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Dönthet úgy a szülő, hogy még nem engedi oviba vagy suliba a gyermekét
A jelenleg érvényben lévő tervek szerint április 19-én újra nyitnak az általános iskolák és az óvodák. Nagyon sok szülő bizonytalan, hogy vissza engedje-e gyermekét a közösségbe.

A közoktatásért felelős államtitkár a napokban úgy fogalmazott, hogy „minden készen áll az óvodák és az iskolák április 19-i újranyitására”. (Erről itt írtunk korábban, a középiskolák később nyitnak, erről itt olvashat.)

A szülők döntő többsége azonban még nem tartja biztonságosnak a jövő hétfőre tervezett nyitást. A „Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért” elnevezésű közösség felmérést készített. Alig két és fél nap alatt 85.181 választ kaptak. Ezek alapján a szülők 76,3% inkább nem tartja biztonságosnak az intézmények jelenléti oktatás újrakezdését. A felmérés részletes eredményeit ide kattintva érheti el.

Az egyik, dunaharaszti szülőket tömörítő csoportban is készült egy hasonló felmérés a facebookon. Itt is, mindössze 2 nap alatt több mint 300 válasz érkezett. A válaszolók 47%-a egyértelműen azon a véleményen volt, hogy még nem engedi a gyereket oviba vagy suliba. 23% van azon az állásponton, hogy a nyitás után azonnal viszi gyermekét. Sokan voltak azok, akik hibrid oktatás esetén inkább otthon tartanák gyereket, és gyakori probléma, hogy a szülők munkája miatt már nincs más választás, mint az iskola vagy az ovi.

Tímár Dorka, a dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 1. osztályos tanulója online tanórán vesz részt otthonában 2021. március 8-án. Mellette testvére, Tímár Eszter és édesanyja, Tímár Helga. fotó: MTI/Illyés Tibor

Iskolák:

Az általános iskolák esetében is fenntartói jogkörrel rendelkező Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ kérdésünkre közölte, hogy a jelenleg hatályos, úgynevezett „Intézkedési terv” értelmében amennyiben egy tanuló veszélyeztetett csoportba tartozik tartós betegsége miatt és erről orvosi igazolással rendelkezik, akkor hiányzását igazolt hiányzásnak kell tekinteni. Igazolt hiányzásnak tekintendő továbbá, ha a gyermek, tanuló hatósági karanténba kerül.

Ha a szülő azt szeretné, hogy gyermeke továbbra is otthonról tanuljon, akkor erről írásos kérelmet nyújthat be az intézmény vezetőjének (az iskolaigazgatónak). Ekkor tájékoztatást kap a távollét ideje alatt alkalmazandó intézményi szabályokról. Amennyiben az iskola igazgatója a kérelmet elutasítja, a szülő a fenntartó tankerületi központhoz fordulhat.

Otthonról a diák a tanárokkal egyeztetett módon tud tanulni és a számonkérés is ehhez igazodik. Ha egy tanuló igazoltan és igazolatlanul együttesen egy tanítási évben több mint 250 tanítási órát hiányzott, vagy egy adott tantárgyból a tanítási órák harminc százalékát meghaladja a hiányzásai mértéke és nem szerzett az értékeléshez szükséges elegendő számú osztályzatot, akkor osztályozóvizsgát kell tennie. Ha van az értékeléshez szükséges mennyiségű jegye, akkor még osztályozóvizsga sem kell.

Kérvényezhető egyéni munkarend is, ezt az Oktatási Hivatal közigazgatási hatósági eljárás keretében bírálja el. Erről bővebben itt olvashat.

Óvodák:

Az óvodák fenntartója az adott önkormányzat, így Dunaharaszti Város vezetését kérdeztük ezekről az intézményekről. Az itt található ovikat teljesen fertőtlenítették, teljesen felkészültek a nyitásra. Az önkormányzat folyamatosan biztosítja a megfelelő tisztítószereket. A város most méri fel, hogy az óvodai dolgozók közül kik rendelkeznek már megfelelő védettséggel (azaz átestek-e a fertőzésen, vagy oltást kaptak). Akiknél indokolt, azok esetében folytatják a szűrési programot.

Az ovis gyermekek szülei is megtehetik, hogy otthon tartják a gyerekeket. Ezt azonban jelezniük kell az óvoda felé, így igazolt távollétet írnak be a kicsiknek az intézményvezetők. Ez egyben azt is jelenti, hogy az étkeztetést sem kéri a szülő a gyermeke számára.

A közétkeztetésben résztvevő dunaharaszti gyerekek szüleinek április 13-tól már ismét elérhető a „Menza” program, az étkeztetést április 19-étől lehet lemondani. Ezt megtehetik a szülők e-mailben, telefonon, vagy a program használatával. Az étkeztetéssel kapcsolatos tudnivalókról az érintett szülők részletes tájékoztatást kapnak e-mailben!

(dho)