Döntenek a szavazólapokról a választási bizottságok

//Berényi Attila
szavazolap_freepik_240515

Képünk illusztráció. forrás: freepik

Várhatóan legkésőbb szerdán döntenek a választási bizottságok a júniusi önkormányzati és nemzetiségi választás szavazólapjainak adattartalmáról. Dunaharasztin már megszülettek a szavazólapokról szóló határozatok.

A képviselő- és polgármesterjelöltek nyilvántartásba vételéről szóló határozatok jogerőre emelkedése után, várhatóan legkésőbb szerdán döntenek az egyéni listás, illetve az egyéni választókerületi és a polgármesteri szavazólapok (valamint a települési nemzetiségi szavazólapok) „képéről” a választási bizottságok, ez az úgynevezett imprimálás.

A jelölőszervezetek delegáltjaival kibővült választási bizottságok ekkor tulajdonképpen elfogadják a szavazólapon szereplő jelöltek, jelölőszervezetek nevét, sorrendjét, valamint logóját, utóbbit a választási eljárásról szóló törvény értelmében egy 20 milliméter magas, 40 milliméter széles területen kell feltüntetni.

A szavazólap adattartalma ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani. Ennek benyújtási határideje azonban nem három, hanem egy nap. A bíróságoknak ugyancsak egy napjuk van a döntésre.

A szavazólapok képének elfogadása után kezdődhet meg szavazólapok nyomtatása.

A választási bizottságoknak azonban nem kell elfogadniuk azoknak a választásoknak a szavazólapját, amelyeket jelöltek hiányában nem tartanak meg, emlékeztet az MTI.

Dunaharaszti Város hivatalos weboldalának tanúsága szerint a fent említett határozatokat, az előírásoknak megfelelően már kedden (2024.05.14.) meghozták.

(MTI, dunaharaszti.hu)