Tábor özön vár a gyerekekre a rövidebb nyári szünetben

//Berényi Attila
nyaritabor_freepik_pressfoto_220504

Képünk illusztráció. fotó: freepik / pressfoto

Az elmúlt évek talán legszínesebb, legváltozatosabb vakációjára készülhetnek a diákok, elképesztő témák, újfajta táborok várják a gyerekeket a június 24-én kezdődő nyári szünetben. Fontos viszont a szülők szemfülessége, ugyanis idén gyorsabban telnek be a nyári programok turnusai, mint eddig bármikor, áll a taborfigyelo.hu szerkesztőségünknek küldött közleményében.

Az iskolai szünetek átszervezése miatt idéntől egy héttel rövidebb lesz a nyári szünet a diákoknak, viszont így is tíz hétre kell megoldania a szülőknek a gyerekek felügyeletét. A klasszikusnak számító kézműves, lovas, sport vagy idegen nyelvi témák mellett 2024-ben rekordszámú újfajta, meghökkentő vagy akár extrém tematika is van a kínálatban.

“A gyerekek és szüleik választhatnak idén, hogy a táborban a mesterséges intelligenciáról tanulnak, esetleg android alkalmazást fejlesztenek, gyermek-kutya kommunikációs tanfolyamon vesznek részt, Harry Potter kalandjaiban merülnek el, saját kisjátékfilmet forgatnak, amit a tábor végeztével moziban mutatnak be a szülőknek, netán űrrakétát építenek, de mehetnek sakktáborba, megtanulhatják a méztáborban a méhészet és a mézkészítés csínját-bínját. Mindez pedig még csak egy szelete a kínálatnak.” – mondta el Tóth Béla, a Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál vezetője.

A kínálat széles, de a szülőknek érdemes mielőbb eszmélni a szakértő szerint, ugyanis az eddigi jelentkezések alapján ugyanannyian fognak táborozni idén is, mint tavaly, de erre kevesebb idő lesz a rövidebb vakáció miatt.

“Egy hónappal ezelőtt 1200 táborturnus közül tudtak választani szülők és gyermekeik a Táborfigyelőn, mostanra ez a szám épphogy 800 fölé esett vissza. Azaz az elmúlt egy hónapban ennyi tábor telt be, és a fennmaradó programok töltöttsége is átlagosan 60-70%. Ugyanannyi gyermek táborozna kevesebb idő alatt, de közben a táborágyak száma nem nőtt meg, azaz május végétől elképesztő tülekedésre számítunk.” – emelte ki Tóth Béla.

A portál vezetője szerint, aki még jó áron minőségi tábort szeretne választani gyermekének, érdemes minél előbb foglalnia, hogy ne kelljen kompromisszumot kötni júniusban: ekkor már jó eséllyel vagy drágább lesz a tábor, mint amit előzetesen kalkulált a család, vagy messzebb kell majd vinni a csemetét, mint tervezte, esetleg nem a gyermeke elképzelése, vágya szerinti témában talál csak nyári programot, mert azok már beteltek.

(taborfigyelo.hu)