Tűzoltók: egyre több a szabadtéri tűz

//Tóth Gábor
kerti-egetes-tilalom_freepik-ungvar_20201208

Képünk illusztráció. forrás: freepik / ungvar

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Idén már 96 ilyen esethez riasztották a Pest vármegyei tűzoltókat, a leégett terület nagysága pedig meghaladja a 211-ezer négyzetmétert.

Kora tavasszal megnő a szabadtéri tüzek keletkezésének a veszélye, áll a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívásában. Amíg ki nem zöldül a természet, nem indul meg a növényekben az intenzív folyadékáramlás, a legkisebb szikra, vagy hőforrás is hatalmas tüzek kialakulásához vezethet.

A szabadtéri tüzek elkerülése érdekében tartsa be a tűzvédelmi szabályokat. Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, a nádas és a tarló, a kerti munkálatok során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.

Ahol a települési önkormányzat rendeletben engedélyezi a kerti zöldhulladék-égetést, ott csak a rendeletben meghatározott módon és időben végezhető az égetés. Amennyiben a települési önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, ott tilos zöldhulladékot égetni.

Dunaharaszti Város Önkormányzata már jó ideje rendeletben tiltja a kerti égetés:

12/2005. (VI. 28.) Dunaharaszti Önkormányzati rendelet a zöldterületek kezeléséről és a környezetvédelemről 17. § (4)4,6:

„Dunaharaszti város közigazgatási területén az avar és kerti hulladék (mindennemű növényi hulladék) elégetése szigorúan tilos.”

Tűzvédelmi és környezetvédelmi szempontból egyébként is javasolt a növényi hulladék komposztálása, vagy elszállíttatása.

A tűzvédelmi előírások megszegéséért az okozott kár és a veszély mértékétől függően húszezer forinttól akár hárommillió forintig terjedő bírsággal is járhat.

(PVKI, dunaharaszti.hu)