Advent – veszélyeket is rejt az ünnep

//Tóth Gábor
adventilakastuz_freepik_231201

Képünk illusztráció. forrás: freepik

Az adventi időszak az ünnepi készülődés időszaka, viszont, ha nem figyel, könnyen a tűzoltókra várakozás időszaka lehet belőle – áll a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében.

Decemberben naponta átlagosan több mint húsz otthon gyullad ki, vagyis szinte minden órára jut egy lakástűz. Az ilyen esetek kockázatát növeli, hogy a hétvégén meggyújtjuk az adventi koszorún az első gyertyát. Évente ötven-hatvan otthonban csapnak fel a lángok adventi koszorú miatt.

A házilag készített adventi koszorúnál már az alapanyagok kiválasztására is célszerű odafigyelni. A gyertyákat egy, a gyertyánál szélesebb fém alátétre, gyertyatüskére tegye. Kerülje a fa, műanyag vagy papír alátéteket, mert ezek éghetőek. Ha a koszorúra textil, fa vagy műanyag díszeket rögzít, azokat a gyertyáktól távolabb helyezze el. Az égő gyertyákat sose hagyja felügyelet nélkül. Biztonságos alternatíva lehet az elemes LED-gyertyák használata. Ezek nem melegszenek fel, és nem jelentenek tűzveszélyt, és ugyanúgy biztosítják az ünnepi hangulatot.

A koszorút célszerű tűzálló tálra tenni úgy, hogy semmilyen éghető anyag ne legyen a közelében. Ne kerüljön az ablakba, ahol meggyújthatja a függönyt. Érdemes olyan helyre tenni, ahol a gyermekek és háziállatok sem férnek hozzá.

A fényfüzérek, égősorok, díszkivilágítás kihelyezésekor figyelni kell a megvásárolt eszközök minőségére, kerülni kell a silány, hibás, piacon vásárolt fényfüzéreket. Kültéren csak kifejezetten oda való díszítést használjon. Ha a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, esetleg megolvadt, akkor ne használja, mert csak idő kérdése, hogy tüzet okozzon. Fontos, hogy éjszakára mindig húzza ki a fényfüzér vezetékét a konnektorból.

Sokan már december elején karácsonyfát állítanak. Se az igazi, se a műfenyőt ne díszítse gyertyákkal, csillagszórókkal. A karácsonyfát a fűtőeszköztől legalább másfél méterre helyezze el.

(PVKI)