Lehet-e házi sütit bevinni az oviba, suliba?

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. fotó: freepik / kenilrafaliya
Bár nem tiltja jogszabály, hogy házi készítésű süteményt vigyen bárki is közintézményekbe, nem nagyon ajánlják ezt – áll a NÉBIH tájékoztatójában.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól szülők kérdezték, hogy miért nem vihetik be az otthon készített tortát a gyermekük óvodájába, például egy születésnapon. A szervezet közösségi oldalán megjelent válasz szerint a témában az oktatási-nevelési intézmény dönt, azt jogszabály nem tiltja.

A NÉBIH szakemberei szerint:

„Ha az intézmény megengedi a házi sütemények bevitelét, akkor álláspontunk szerint tájékoztatnia kell a szülőket a lehetséges kockázatokról is, hisz „ahány ház, annyi szokás”, eltérőek például a higiéniai állapotok, vagy épp az élelmiszerbiztonsági szabályokat sem feltétlenül ismerik maradéktalanul a háziasszonyok.”

Így a hatóság még alkalmilag sem támogatja, hogy a házi sütiket bevigyenek például az oviba. A nevelési-oktatási intézmények gyakran élnek azzal a lehetőséggel, hogy engedélyezik élelmiszer-vállalkozótól (cukrászda, élelmiszerbolt) vásárolt sütemény/torta bevitelét az intézménybe. Ám itt is fontos tudni, hogy például a cukrászda felelőssége az előállított finomsággal kapcsolatban csak a termék átadásáig tart. A szállítás során bekövetkező problémákat már nem lehet számon kérni tőle, például azt, ha a tortát a szülő a kocsiban a kalaptartón hagyja csak arra a pár percre, amíg beszalad a boltba üdítőért.

„A nyomon követhetőség biztosítása és az allergén információk elérhetősége érdekében javasolt számlát és az allergén információkat tartalmazó dokumentumot kérni a szülők által vásárolt torták/sütemények mellé.”

A NÉBIH ajánlása szerint két út a legbiztonságosabb:

  • Ha az intézmény, a szülőkkel együttműködve maga rendel tortát, házhozszállítással.
  • Ha olyan terméket választanak, amely nem igényel speciális szállítási, hűtési körülményeket. Ilyenek például a kekszek, pogácsák, száraz sütemények.
(Nébih - Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal / facebook)