Perseidák – érkezik a látványos csillaghullás

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / lemonsoup
Ha jó idő lesz, akkor hazánkban is megfigyelhető a Perseidák.

A Nemzetközi Meteoros Szervezet 2023-as meteor-naptára szerint idén augusztus 13-án, magyar idő szerint 9-16 óra között lesz a Perseidák maximuma, írja a Vega Csillagászati Egyesület (VCSE).

A Perseidák egyike az ismert meteorrajoknak. Két másik meteorraj sokkal látványosabb, de azok télen érkeznek, és a hidegben nincs sokaknak kedve éjszaka az eget lesni. A csillagászok azt mondják, hogy augusztus 12/13-a éjszakáján lesz a leglátványosabb az égi jelenség nálunk.

A kora középkorban egyébként Szent Lőrinc könnyeinek nevezték a Perseidákat. A babona szerint, ha valaki hulló csillagot lát, és kíván valamit, az teljesül.

Köztudott, hogy a meteoroidok (porszemtől a méteres darabig, tehát viszonylag kicsi – homokszem és szikladarab közötti méretű – szilárd testek a Naprendszerben) nagyobbrészt üstökösökből származnak. Az üstökös napközelsége idején a felszínéről elszabadult jég- és porrészecskék nem térnek vissza az üstökösre, hanem önállóan keringenek tovább a Naprendszerben. Ha ezek a Föld légközébe érnek, akkor látványos fényjelenség közepette elégnek. Csak nagyon kevés ér ezek közül talajt. Így a szemlélőnek úgy tűnnek, mintha a csillagok hullanának le az égből.

A jelenséget az ország több pontján meg lehet nézni profi távcsővel is. Erről részleteket ide kattintva találhat.

(VCSE)