Szuperhold lesz este az égen

//Berényi Attila
telihold_freepik_darkstoker87_230801

Képünk illusztráció. forrás: freepik / darkstoker87

Ma este (2023.08.01.) ismét telihold lesz, sőt égi kísérőnk most nagyon közel lesz a földhöz, így sokkal látványosabb lesz a szokásosnál a jelenség.

A Hold közel 22.31-kor ismét teljes terjedelmében ragyog majd, és közel lesz a horizonthoz, délkelet irányban a Bak csillagképben lesz megfigyelhető – hívja fel a figyelmet a Svábhegyi Csillagvizsgáló. Ezt a jelenséget sokan szuperholdnak hívják, ami a csillagászok szerint csak nagyzolás.

A tudományos központ felidézi, hogy a szuperhold mint fogalom egy amerikai asztrológus, Richard Nolle nevéhez kötődik, aki először 1979-ben használta a Dell Horoscope nevű folyóiratban. Innentől kezdve pedig elterjedt a médiában és a közéletben. Azonban helyénvalóbb földközeli teliholdként megnevezni a jelenséget.

„A szuperhold tulajdonképpen egy egyszerű, szuperlatívuszok nélküli telihold. Mivel a Hold pályája ellipszis alakú, így van, amikor közelebb, időnként pedig távolabb kerül a Földtől. Akkor nevezik szuperholdnak, amikor a telihold fázisa egészen közel vagy pontosan a holdpálya a Földhöz legközelebbi pontjára esik.”

A lényeg, hogy mivel nagyon közel lesz a Földhöz, a telihold nagyon látványos lesz ma este.