Rendőrség – a gépjárműlopás megelőzhető

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció. forrás: freepik
Még mindig sok gépkocsit lopnak el. A rendőrség néhány jótanáccsal is igyekszik segíteni az autótulajdonosokat.

A rendőrség Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszerének szerkesztőségünkhöz küldött közleménye szerint néhány óvintézkedést nem árt megtenni:

Mindig zárja be a gépjármű ajtaját, még akkor is, ha csak rövid időre távolodik el a kocsitól! A gépjármű lezárása a zárt udvarban, illetve garázsban történő tárolás esetén is szükséges.

Mindig ellenőrizze az ajtók nyithatóságát! Előfordulhat, hogy a lezártnak hitt gépkocsi ajtók nyitva maradnak, mert a zárak nem megfelelően működnek, illetve a központi zár nem jól funkcionál.

Használjon a gépjárműbe épített riasztóberendezést, illetve a jármű parkolását követően helyezze élesített állapotba azt.

A kivilágítatlan, elhagyatott területen hagyott járművek gyakrabban válnak bűnözők célpontjává. A parkolóhelyük megválasztásánál vegye figyelembe a következőket:

  • A gépjárművet lehetőség szerint tárolja a zárható garázsban, vagy válasszon őrzött parkolóhelyet.
  • Amennyiben a jármű közterületen parkol, válasszon jól megvilágított, nagyobb forgalmú területet.
  • Az esetleges autófeltörés kockázatát nagyban csökkentheti a területet rögzítő térfigyelő kamera.
  • Ne hagyjon értéket gépkocsijában, az autó nem biztonságos tárolóeszköz!
  • Üres táskát sem szabad a kocsiban hagyni, hiszen a tolvaj csak a jármű feltörése után veszi észre, hogy nem zsákmányolt semmit. A gépkocsi feltörése a bosszúságon túl jelentős anyagi kárt is jelent.
  • Személyes iratait és a jármű okmányait soha ne tartsa a személygépkocsiban! Ezek megszerzése további visszaélésekre ad lehetőséget.

A saját vagyonáért, vagyontárgyáért, így gépjárművéért mindenki maga felelős!

Parkolójegy megváltásakor, rövid idejű vásárláskor, a ház elött, garázskapu becsukásakor, kerítés becsukása közben, minden esetben tartsa magánál a gépkocsi indító kulcsát, hiszen elég néhány másodperc arra, hogy a tolvaj az autót beindítsa és eltulajdonítsa.

(ELBIR)