Rendőrség: ebben az évben, még 200-an halhatnak meg az utakon

//Tóth Gábor
Baleset az 51-es úton Dunaharasztitól délre, 2022.01.14-én. fotó: dho
Az év első hat hónapjában 211 ember vesztette életét közlekedési balesetben hazánk útjain. A rendőrség statisztikái szerint nagyjából ugyanennyi halálos kimenetelű közlekedési baleset várható még ebben az évben. Most egy kampány segítségével próbálják elérni, hogy ez ne így történjen.

A számadatok mögött drámai történetek húzódnak. Az elmúlt időszakban fiatalok, idősek, gyermekek holtteste mellett kellett a rendőröknek helyszínelniük szinte minden egyes nap. Nem egyszerű feladat ez. Felfoghatatlan és elfogadhatatlan, amikor egy 7 éves gyermek 10 másodperc alatt szülők nélkül marad, vagy egy édesanya veszíti el a férjét és a gyermekét.

Néhány napja a közutat versenypályának használó fiatalok miatt kellett meghalnia egy munkából, kerékpárral hazatartó férfinak az Árpád hídon. A balesetet okozó jármű vezetője több mint 140-el száguldozott a hídon. Ezeknek a tragédiáknak a többsége nagyobb odafigyeléssel, a szabályok betartásával elkerülhető lett volna, hiszen a közúti közlekedési balesetek túlnyomó része emberi hiba, mulasztás miatt következik be. A rendőrség statisztikája azt mutatja, hogy a balesetek fő okai továbbra is a gyorshajtás (27%), az elsőbbségi jog meg nem adása (26%) és a kanyarodási szabályok megszegése (15%), áll a police.hu oldalon megjelent közleményben.

Ha elvonatkoztatunk a fent említett tragédiáktól és érzelmek nélkül a tényeket, a számadatokat nézzük, akkor az alábbi képet kapjuk. Az idei év első felében 6 383 személysérüléses közlekedési baleset történt Magyarországon, ebből 193 balesetben 211-en vesztették életüket. Ők már nem térhettek haza a családjukhoz. Tény, hogy ez a számadat a korábbi évek hasonló időszakához viszonyítva alacsonyabb, de minden élet számít! 2010 első félévében 330 halálos áldozatot követeltek a hazánkban történt közlekedési balesetek. Pedig őket is hazavárták. Hiába.

Ha az év első felének számait vesszük alapul, még kétszáz potenciális áldozat közlekedik közöttünk. Ne Ön legyen a következő!

„…. hogy mindenki hazaérjen!”

(police.hu)