Kút engedélyeztetés javaslat: semmit sem kell majd csinálni!

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: pixabay / Jan Steiner
A most nyilvánosságra hozott javaslat szerint semmit sem kellene csinálni a már létrehozott, háztartási kutak esetében, persze csak azoknál, amelyek nem védendő területen vannak és nem mélyebbek 50 méternél.

Már évek óta tartja izgalomban a kerttulajdonosokat, hogy miként és hogyan kell majd engedélyeztetniük a korábban létesített kutjaikat. Az eredeti szabály az volt, hogy bár az engedélyeztetés ingyenes lett volna, a fúrt kutak esetében szakembert kellett volna bevonni a folyamatba, ami bizony súlyos összegeket emésztett volna fel családonként. Ráadásul több százezer kutat érintett ez, ami tekintve, hogy az utolsó határidő most év végén jár le, kivitelezhetetlen engedélyeztetési dömpinget eredményezett volna.

A kormányzati portálra felkerült a kabinet új javaslata, amely egyszerűen megoldja a problémát, vette észre a hvg.hu. A 2023. május 10-ig még társadalmi egyeztetés alatt lévő javaslat szerint minden 2024 előtt engedély nélkül létesített fúrt és ásott kút engedélyezettnek tekintendő.

Persze van pár kivétel. Egy térképen jelölik majd azokat a védendő területeket, ahol a vízügyi hatóság engedélye kell. Valamint a kedvezményes eljárás az 50 méternél nem mélyebb, kizárólag háztartási célokat szolgáló kutakra vonatkozik. Ez utóbbi megkötés határa évi 500 köbméter kitermelést jelent.

(hvg, kormány.hu)