Március 15.: Magyarország nemzeti ünnepe

//Berényi Attila
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye. Március 15-én erre emlékezünk.

Az 1848. március 15-én kezdődött események a polgári átalakulás kezdetét jelentették. Egyszerre törekedtek eleink az egyéni szabadságjogok kivívására és a nemzeti önrendelkezés megteremtésére.

„A magyar mélyen aludt. Eközben nyelvét felejté, nemzeti színét veszté. Sok azt hitte, nem eszmél már fel többé, s el van olvasztva. De a magyar felébredt; mily halovány színben, mily torzalakban, ki-ki előtt ismeretes.” – Széchenyi István: A Magyar Akadémia körül, 1842

A hazánkban lezajlott forradalom és szabadságharc az európai forradalmi hullám fontos eleme volt. Az 1848–49-es szabadságharc a magyar nemzet történetének talán legismertebb háborús konfliktusa, írja a wikipédia.

Szerte az országban ma megemlékezések, ünnepségek, családi programok várják az érdeklődőket. Dunaharasztin az Önkormányzat szervez ünnepséghet.

A Petőfi-szobornál várják az emlékezőket

A Budavári palotanegyedben ingyenes családi programok várják az érdeklődőket. Lesz szabadtéri kiállítás, rajzfilm-vetítés, megelevenedő történelem, kézműves foglalkozások és interaktív gyerekjátékok, fegyverbemutató és lovas huszárok, valamint huszárzenekar, áll az MTI ajánlójában.

(wikipédia, dho, MTI)