Február 25.: a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik
1947-ben ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a kommunistákkal szembeni kiállásáért a szovjet hatóságok. Ezért van ezen a napon a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja.

A politikust a Szovjetunióba vitték, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében. Az eset ezzel a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált.

Becslések szerint a kommunista diktatúrák áldozatainak száma 100 millió fő körül lehet a világban. Gyilkolt az éhezés, a kényszermunka, de rengeteg embert kivégeztek. A rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek, vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak, emlékeztet a wikipédia.

Megemlékezés Dunaharasztin a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján

A kommunista diktatúrák áldozataira ma az ország számos pontján emlékeznek, így Dunaharasztin is. Az esemény a Hősök terén lesz, 2023. február 25-én, 16.30-kor.

(wikipédia, dho)