Túl korán érkező tavasz: kinyíltak a hóvirágok, a gyümölcsfák veszélyben

//Tóth Gábor
Hóvirág lepel, fotó: dunaharaszti online
Továbbra is marad az évszakhoz képest meleg, kora tavaszi idő, áll az Országos Meteorológiai Szolgálat agrármeteorológiai előrejelzésében, melyet az MTI közölt.

A honlapjukon megjelent közlemény szerint a múlt héten folytatódott az évszakhoz képest szokatlanul enyhe időjárás. Az átlaghőmérséklet az ilyenkor szokásos 0 fok körüli vagy kevéssel az alatti érték helyett 5 és 7 fok között alakult. A tavaszias hőmérsékletekhez bőséges csapadék is társult, megdőlt a napi csapadékrekord is.

Felhívták a figyelmet: a tartósan enyhe idő nem tesz jót a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklust, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkulnak. A túl enyhe idő különösen a gyümölcsfákra veszélyes: ha túl korán véget ér a mélynyugalmi állapotuk, később érzékennyé válnak a fagyokra – írták, megjegyezve, a délnyugati országrészben már megkezdődött a mogyoró virágzása, de északkeleten még mélynyugalmi fázisban vannak a korai bokrok és gyümölcsfák.

Dunaharasztin is megfigyelhető, hogy a hóvirágok a legtöbb kertben már kinyíltak. Ez jóval korábban következett be a megszokottnál. Megindultak a krókuszok. Közben a hagymás növények is növekedésnek indultak: elkezdtek kihajtani a tulipánok, jácintok.

A meteorológusok szerint a következő egy hétben frontok sorozata vonul át az ország felett, így nem változik számottevően az időjárás, marad az ilyenkor megszokottnál enyhébb, gyakran szeles, csapadékos idő. Lesz még csapadék is, összeségében 15-40 milliméternyi várható.

(MTI, dho)