Kormányinfó: annyi a benzinár-stopnak

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik
Kivezetik az üzemanyag-árstopot - hangzott el a kedd (2022.12.06.) késő este tartott kormányinfón.

A 480  forintos benzinárat már nem tudják fenntartani, így a benzinárstopot nem tudják már fenntartani – mondta Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter. A MOL a drágább BRENT olajból vásárol.

A tárcavezető kijelentette, hogy a helyzet az uniós olajszankciók miatt alakult ki, ami ellátási problémákat okozott. Indoklása szerint a MOL import nélkül már nem tudja ellátni a magyar keresletet.

Hernádi Zsolt a MOL elnök-vezérigazgatója szerint cége eddig bírta, nem tudja tovább biztosítani az ellátást tovább, elment a falig.

A Magyar Közlönyben a tájékoztató alatt meg is jelent a friss rendelet. Az árstop visszavonása 23.00 órakor lép hatályba!

Hernádi Zsolt közlése szerint innentől 699 forint lesz a diesel literje, 641 forint lesz a 95-ös benzin literje átlagosan. Az egyes kutak árai ettől eltérhetnek!

A MOL első embere szerint muszáj visszahozni az importot, mert 2023. február 5-én a szankciók újabb szakaszba lépnek, amikortól Oroszországból már nem érkezhet majd diesel az európai piacra. Kijelentette, hogy a Barátság kőolajvezetéken a mai napig akadozik a szállítás. Az üzletember szerint ez a lépés kell ahhoz, hogy a kialakult káosz elcsituljon. Ennek ellenére az import nem fog egyik pillanatról a másikra visszaállni, de állítása szerint a jövő év elejére már stabilabb lesz az ellátás.

(dho)