December 6.: Szent Miklós azaz Mikulás napja

//Tóth Gábor
kép: freepik / gpointstudio
Szent Miklós, azaz Mikulás ünnepe van ma. A piros palástos, fehér szakállú alak egykor Lycia római provinciában fekvő Myra város püspöke volt.

Mikulás, Télapó, Sint-Niklaas, Sveti Nikola, Sinterklaas, Santa, Father Christmas, Joulupukki, Noel Baba, Gyed Moroz … és még számtalan néven emlegetik a világban.

Szent Miklós püspök emléknapja hazánkban 1560-ban tartott zsinat döntése szerint még parancsolt ünnep volt. Maga a Mikulás cseh eredetű szó, a múlt században terjedt el, írja a Magyar Néprajzi Lexikon. Az ajándékozást osztrák mintára jelent meg nálunk.

A Mikulás jó szokása szerint mára virradó éjszaka meglátogatta a gyerekeket és sok felnőttet is, és egy kis meglepetést hagyott, persze azoknak, akik jól viselkedtek.

Gyönyörű hintón kocsikázott Dunaharasztin a Mikulás

Szent Miklós legendája szerint, a püspök városában egy szegény embernek három lánya volt, akiket megfelelő hozomány hiányában nem tudott férjhez adni. Így az a sors várt rájuk, hogy hajadonok maradnak. Miklós a myrai püspök elhatározta, hogy titokban segít rajtuk. Az éj leple alatt egy-egy arannyal telt erszényt tett a szegény ember ablakába, majd ezt megismételte még kétszer. A harmadik esetben az ablak zárva volt, mert kint nagyon hideg volt. Miklós püspök ekkor felmászott a tetőre és a nyitott kéményen át dobta be az aranyat, a harmadik lány éppen akkor kötötte fel harisnyáját száradni a kémény alá. A keszkenőbe rakott arany éppen belehullott a harisnyába. Mindkét változat szerint az apa a harmadik alkalommal megleste az adakozót, hogy megköszönje neki az ajándékot, de Miklós azt mondta, hogy egyedül Istennek tartoznak köszönettel, emlékeztet a Wikipédia.

A mai Mikulás Lappföldről érkezik, rénszarvas húzta szánjával. Az állatoknak mind külön neve van: Rudolf, Fürge, Sármos, Talpas, Kerge, Csámpás, Torkos, Bátor és Szélvész.

(Magyar Néprajzi Lexikon, wikipédia)