Óvatosan a töklámpásokkal, temetői mécsesekkel, otthoni gyertyákkal

//Berényi Attila
fotó: dho
Beköszöntött a mécsesek időszaka. A temetőkben egyre többen gyújtják meg az emlékezés lángjait, a lakásokban is apró fények emlékeztetnek elhunyt szeretteinkre és sokhelyütt készülnek halloweeni töklámpás. Fontos, hogy úgy gyújtsa meg ezeket, hogy ne okozzon vele tüzet.

Tavaly országszerte tíz temetőben keletkezett tűz. Volt, ahol kripták, sírhelyek égtek, máshol a temetőbe kihelyezett hulladékgyűjtő konténerek, szeméttárolók gyulladtak ki, áll a katasztrófavédelem felhívásában. Még a soroksári temetőben is felcsaptak emiatt a lángok.

A tűzoltók tanácsai:

  • Tisztítsa meg a sírhely környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen lángra kapnak. Csak tartóban lévő mécsest gyújtson meg!
  • A mécsest úgy helyezze el, hogy a közelében ne legyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni.
  • A mécsestartóban égő mécsest a sírtól való távozás előtt oltsa el!
  • Ne dobjon a temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe forró mécsestartókat!

Az otthon meggyújtott gyertyák a leggyakoribb okai a lakástüzeknek. Ennek az az oka, hogy az égő mécsest, gyertyát gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Ha a gyertyát vagy mécsest egy tűzálló tálra teszi, akkor az nem forrósítja át a környezetét, és nem vezet lakástűzhöz a megemlékezés. A meggyújtott gyertyát soha ne hagyja felügyelet nélkül, azt olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem tud eldőlni, a közelében pedig ne legyenek éghető anyagok.

Nálunk is egyre jobban terjed a halloweeni töklámpás készítésének szokása. Ha ilyet helyez el, győződjön meg róla, hogy a lámpás közelében ne legyen semmilyen éghető tárgy, ha pedig a kertbe teszi a lámpást, gyertya és mécses helyett elemes LED izzót tegyünk bele.

Ha a temetőben tüzet észlel, értesítse a temető biztonsági személyzetét, és hívja a 112-es segélyhívó számot. 

(BM OKF)