Csak engedéllyel gyűjthető tűzifa a magyarországi erdőkben

//Tóth Gábor
tuzifa_freepik_ZEguskitza_221025

Képünk illusztráció. forrás: freepik / Z. Eguskitza

A magyarországi erdőkben csak engedéllyel, saját szükségletre lehet tűzifát gyűjteni - olvasható a Fatáj online faipari és erdészeti szaklap összeállításában, amely az erdészetek tűzifagyűjtési előírásait gyűjtötte össze.

A szabályok szerint a fakitermelés után visszamaradt, nagyüzemi módszerrel gazdaságosan nem összegyűjthető fát, gallyakat szedhetik össze maguknak a tűzifagyűjtők. Az összegyűjtött fát az erdészetek munkatársai mérik le, ez alapján állítják ki a számlát, írja a Fatáj. Ez a módszer hasonlít a „Szedd magad” akciókhoz, azaz olcsóbban szerezhető be a tüzelő, de meg is kell dolgozni érte.

Térségünk a Pilisi Parkerdő Zrt.-hez tartozik. A cég tájékoztatása szerint lehetőséget biztosítanak a lakosság számára térítés ellenében tűzifa gyűjtésre a kezelésében lévő erdőterületen. A Pilisi Parkerdő Zrt.-nél a lakosság általi gyűjtés lehetőségeiről az adott területen illetékes erdészetnél lehet érdeklődni. Az erdészet adja meg a gyűjtés helyének és idejének lehetséges módját és feltételeit a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően.

Ha a környéken szeretne fát gyűjteni, akkor a Ráckevei Erdészetet kell keresnie.

Erdészetvezető: Tóth Péter
Elérhetőségek:
2300 Ráckeve, Erdész u. 4.
Tel.: 06-24-513-320
Fax: 06-26-398-229
E-mail: rackeve@pprt.hu

(MTI, parkerdo.hu, Fataj.hu)