Kormányinfó: újabb kormányzati, gazdaságvédelmi intézkedések

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. fotó: freepik / jcomp
Európában és Magyarországon is „szankciós infláció” van, mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón. Ez ellen fel kíván lépni a kormány, így folytatják a benzin és az élelmiszer árstoppot, marad a kamat stop is. A vállalkozások védelmében születtek új kormányzati intézkedések, amelyeket most ismertettek.

A kormányülésen döntés született, hogy a kis- és közepes vállalkozásokra is kiterjesztik a kamatstopot, gyármentő-programot is hirdetnek, ezen fölül meghosszabbítják a Széchenyi Kártyaprogramot. Utóbbi esetében a kamat 3,5 százalék marad az év végéig, jövőre pedig 5 százalék lesz, mondta el Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. A jövő évi fent említett kamat fél évig marad hatályban.

A tárcavezető kifejtette, hogy a kkv-k változó hitelű kamatait a június 28-i szinten rögzítik, ekkor 7,77 százalék volt a bankközi kamatláb. Ezt a szintet november 15-től vezetik be és 2023. június 28-ig marad meg. Az intézkedés visszamenőlegesen is érvényes lesz.

(dho)