Rendőrség: készüljön fel az őszi – téli útviszonyokra

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik
A biztonságos szezonális közlekedésre hívja fel a figyelmet kampányával az ORFK-OBB.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság idén december 4-ig rendezi meg „Látni és látszani 2022” kampányát, amellyel szeretnék felhívni a figyelmet az őszi időjárás okozta vezetésbiztonsági kihívásokra. Ebben az időszakban a sofőrök felelőssége, hogy felkészítsék járművüket a megváltozott út- és fényviszonyokra.

A kampány célja, hogy minél többekkel megértessék: a balesetmegelőzés a közlekedés szereplőinek felelőssége. A vezető látása és hozzáállása például a mobiltelefon biztonságos használatához, továbbá a vezetett gépjármű műszaki állapota a biztonságos közlekedésnek elválaszthatatlan összetevője. Az őszi-téli időszakban jelentősen romlanak a látási viszonyok így ez az akció kiváló lehetőséget teremt a gépjárművezetőknek arra, hogy ingyenesen nézessék át autójuk láthatóságát segítő berendezéseit az ablaktörlő lapáttól az index lámpáig, illetve, hogy ugyancsak ingyenesen ellenőriztessék látásukat, áll a police.hu oldalon megjelent közleményben.

A „Látni és látszani” akcióban a regisztrált optikák ingyenes látástesztet végeznek a kampány keretein belül hozzájuk érkezőknek. A látásteszt során esetlegesen megállapított probléma konkrét kivizsgálásához azonban már látásvizsgálat szükséges, ami költségtérítéses szolgáltatás.

Az akcióban szereplő szervizek és optikák listája megtalálható a kampány honlapján.

(police.hu)