Új Covid-szabályok az iskolákban

//Tóth Gábor
A konktakszemélyeknek az iskolában 5 napig maszkot kell viselniük. fotó: freepik / Drazen Zigic
Az általános- és középiskolák intézményvezetői a járási hivataloktól a napokban értesítést kaptak arról, hogy egyes elemeikben módosultak az iskolai járványügyi szabályok. Az egyik ilyen változás szerint a koronavírus-fertőzöttek tünetmentes kontaktjai is bejárhatnak az iskolába, de csak akkor, ha öt napig maszkot viselnek.

A tájékoztatók szerint ha egy tanár vagy diák „gyanús tüneteket” mutat, antigén gyorstesztet vagy PCR-tesztet kell végezni, a koronavírus-fertőzöttre pedig hétnapos karantén vár – áll az eduline cikkében. Viszont, ha a negyedik lapon már lázmentes, és légúti tünetei sincsenek, akkor hivatalos egészségügyi személyzet által végzett gyorstesztet lehet végezni. Ha ez negatív, akkor az ötödik napon már lehet iskolába menni. A gyógyszertári tesztet nem fogadják el.

A legfontosabb változás a lap szerit az, hogy az úgynevezett kontaktszemélyeknek (például egy beteg diák osztálytársainak, tanárainak) nem kell karanténba vonulniuk, még akkor sem, ha nincs védettségi igazolványuk, azaz nem kaptak oltást. Ám mindegyiküknek öt napon keresztül kötelező a maszkviselés! Mindez azt jelenti, hogy már nem fognak egész osztályok karanténba vonulni.

Az új szabályok fényében az iskolák közül egyre több kéri azt a szülőktől, hogy a gyerekek táskájában mindig legyen maszk, így azonnal tudnak reagálni, ha erre szükség van.

Az Oktatási Hivatal honlapján egyébként elérhető a teljes, az oktatási intézményekre vonatkozó járványügyi eljárásrend, amely a frissített szabályokat is tartalmazza.

(eduline)