Elhunyt II. Erzsébet királynő

//Berényi Attila
II_Erzsbet_TheRoyalFamily_facebook_20220908

II. Erzsébet, néhai brit uralkodó. fotó: The Royal family / facebook

Elhunyt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója - közölte csütörtökön a Buckingham-palota.

A királynőt életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában.

Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó. Károly trónra lépése azt is jelenti, hogy az új király idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg a trónörökös.

Erzsébet 1952. február 6-án – édesapja, VI. György király halála után – lépett az Egyesült Királyság trónjára.

Ő volt a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban Anglia királyává koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon, emlékeztet az MTI.

II. Erzsébet királynő halálhírét az udvar közleménye alapján, az előre kidolgozott protokollnak megfelelően a Press Association közszolgálati brit hírügynökség tette közzé csütörtök este.

Ezzel egy időben a királynő személyi titkára értesítette az uralkodó haláláról Liz Truss brit miniszterelnököt, a londoni külügyminisztérium pedig hivatalos értesítést küldött a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országai közül annak a tizenötnek, amelyeknek most is a mindenkori brit uralkodó az államfője. Ezek közé tartozik Kanada, Ausztrália és Új-Zéland.

III. Károly néven lép az Egyesült Királyság trónjára a csütörtökön elhunyt II. Erzsébet királynő legidősebb fia – közölte csütörtök este a Clarence House, az eddigi trónörökös londoni hivatala.

Az ilyen esetekben összehívott trónutódlási tanács (Accession Council) várhatóan péntek délelőtt ül össze, és formálisan is királlyá nyilvánítja az új brit uralkodót.

II. Erzsébet királynőtől a halála esetére kidolgozott, London Bridge művelet nevű protokoll alapján várhatóan tíz nap múlva vesznek végső búcsút egykori angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyban, ott, ahol néhai édesapja és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

A Petőfi Népe archív fotója II. Erzsébet 1993-as Magyarországon tett látogatásáról. A brit uralkodó Bugacon a Kalocsai Néptáncegyüttes fiataljaival, köztük Tóth Gáborral (harmadik sor középen, ma a dho szerkesztője) találkozott. kép: Petőfi Népe / 1993 05.07.

II. Erzsébet 1993-ban járt Magyarországon. Ekkor Bugacra is ellátogatott, ahol a Kalocsai néptáncegyüttes fiataljai adtak műsort. Fenti képünkön azt láthatja, amint a brit uralkodó a táncosokkal találkozott, akik között ott van a dunaharasztionline.hu szerkesztője Tóth Gábor is, mint gyermek táncos.

(MTI - dho)