Rezsicsökkentés: fűtőértékhez kötik az átlag gázfogyasztást

//Tóth Gábor
képünk illusztráció, forrás: freepik / sersoll
Biztosított az ország gáz és elektromosáram ellátása, és újabb készletek beszerzésén dolgoznak, hangzott el a mai kormányinfón. A kabinet ma ülést tartott, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes vezetett, úgy döntött, hogy pontosítanak az átlagos gázfogyasztás mértékén.

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón emlékeztetett, hogy a rezsicsökkentett elektromos áram és gáz csak az átlagfogyasztás szintjéig jár ebben a formában a háztartásoknak, e fölött hazai piaci árat kell fizetni. A kormány álláspontja szerint az áram esetében nincs is gond a korábban meghatározott szinttel.

A gáz esetében azonban a különböző forrásokból beszerzett gáz fűtőértéke erősen különbözik. Éppen ezért, egy hamarosan megjelenő kormányrendeletben a fűtőértékhez és nem a térfogathoz kötik az átlagfogyasztás szintjét, méghozzá a leggyengébb minőségű gázhoz viszonyítva. Ennek értelmében továbbra is 1729 m3 a viszonyszám, de a hivatalosan figyelembe vett szint 63.645 MJ (megajoule) lesz.

(dho)