Nem jön olaj Oroszország felől hazánkba

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / ksandrphoto
A Transnyeft jelentése szerint kedden leállították az orosz olaj szivattyúzását a Barátság II. kőolajvezeték déli ágán keresztül Magyarország, Csehország és Szlovákia felé. A magyarázat szerint az uniós embargó miatt álltak le.

Az olajvezeték-hálózat üzemeltetője augusztus 4-én leállította az orosz nyersolaj szállítását – olvasható a Trsansnyeft keddi közleményében, amelyet a hirado.hu és a Reuters is idéz.

A vezeték ezen szakaszán átlagosan napi 250 ezer hordó kőolaj érkezik Oroszországból, amit döntő részben a Mol és a lengyel PKN Orlenhez tartozó Unipetrol vásárol meg – közölte a Világgazdaság. A vezeték északi szakaszán keresztül gondtalan az áramlás, így Lengyelország és Németország nem érintett.

A Transnyeft szóvivője azt közölte, hogy az uniós szankciók miatt nem tudják kifizetni az ukránoknak járó tranzitdíjat. Ennek következtében a tranzitdíjakat fedező tranzakció nem történt meg a szükséges időpontban az orosz Transnyeft és az ukrán Ukrtransnafta között. A Transneft állítólag alternatív lehetőségeken dolgozik a pénzeszközök átutalására.

A MOL közleményt adott ki, amelyben leszögezik, hogy több hétre elegendő tartalék áll nyersolajból rendelkezésükre. A magyar olajipari vállalatot az origo idézte.

„Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, mert tudomásunk szerint technikai problémák merültek fel a banki oldalon az orosz félt érintő tranzitdíj kifizetése kapcsán. Bár a MOL-nak több hétre elegendő tartaléka van, folyamatosan dolgozik a megoldáson, és egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is.”

(Reuters, híradó.hu, Világgazdaság, origo)