Kétszer emelkedik idén a gáz piaci ára idehaza

//Tóth Gábor
fotó: freepik / kathleen77
Augusztus 1-től változtak meg a rezsicsökkentés szabályai. Ezek szerint az átlagfogyasztás felett már piaci árat kell fizetni a gázért és az áramért. Előbbi tétel két részletben drágul. A nagycsaládosoknak pedig fontos, hogy igényelniük kell a nekik járó kedvezményt.

A kormányzat adott ki egy közleményt, amelyből kiderül, hogy augusztusban és szeptemberben 732,4 forintot kell fizetni köbméterenként az átlag feletti gázfogyasztásért. Október és december hónapra 752,5 forint lesz az ár. Az irat emlékeztet:

„a valós piaci ár azonban jóval magasabb – akár naponta változó, emelkedő összeg –  jelenleg a rezsicsökkentett ár tízszerese.”

Külön kitérnek a nagycsaládosokra, akiknél az átlagfogyasztási határ is magasabb. Az általános 1729 köbméteres átlagosnak meghatározott gázfogyasztási szint 3 gyermeknél további 600 köbméterrel és minden további gyermek után még 300 köbméterrel nő.

Fontos tudni, hogy a nagycsaládos kedvezményt igényelni kell! Ezt a kormányhivatalok családtámogatási ügyfélszolgálatán, és a kormányablakokban lehet megtenni, egy erre rendszeresített igénylőlapon. A nagycsaládos kedvezményről itt és itt találhat részletes tájékoztatást.

(kormány.hu)